Udland

Tilbud til de rige: Køb statsborgerskab til EU-land

Har du penge, så kan du få. Snart også et statsborgerskab til middelhavsøen og EU-landet Malta – og dermed en indgang til alle lande i Schengensamarbejdet – herunder Danmark.

Sådan lyder et lovforslag fra Maltas regering – et forslag, der ifølge Malta Today handler om, at det lille land vil byde udenlandske personer og familier, der kan bidrage til den økonomiske udvikling i Malta, velkomne.

Statsborgerskabet vil koste 650.000 Euro – eller 4.850.000 kroner for én person – samt knap 400.000 tusinde kroner for en ægtefælle eller for mindreårige børn.

- Vi har begrænset plads i vores land, så vi er nødt til at vælge folk omhyggeligt, uanset hvilken nation, de kommer fra, har premierminister Joseph Muscat tidligere fortalt til Bloomberg.

Men forslaget, som efter budgettet vil indbringe mere end 220 millioner kroner til lille lands slunkne statskasse, møder kritik fra både andre EU-lande og NGO’er.

På grund af den sociale slagside – men også fordi, en ny maltesisk statsborger frit vil kunne rejse frit og bosætte sig i Europa – hvis vedkommende ellers kan forsørge sig selv.

- Svaret fra EU-Kommissionen er, at det kan vi ikke forhindre. Hvis Malta beslutter, at de skal være maltesiske statsborgere, så har de som EU-nation en suveræn ret til selv at bestemme, siger Europakorrespondent for TV 2, Olav Christensen.

Kommissionen kommenterede situationen på et pressemøde i Bruxelles, efter at Maltas parlament tirsdag vedtog en lov, der trods oppositionens modstand giver den socialdemokratiske regering med premierminister Joseph Muscat i spidsen mulighed for at gennemføre de nye regler om statsborgerskab.

Loven blev vedtaget i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger - og ventes at blive til virkelighed inden for ganske kort tid.

Oppositionen var også villig til at tilkende et statsborgerskab mod betaling - men argumenterede for, at det skulle gives på betingelse af minimum fem års ophold i Malta og en minimumsinvestering på fem millioner Euro i den maltesiske økonomi.

I modsætning til i Danmark, hvor nye statsborgeres navne bliver offentliggjort, vil navnene på de nye maltesiske statsborgere forblive en hemmelighed.