Udland

Myanmar løslader 69 politiske fanger

Det asiatiske land har taget endnu et skridt i retning af målet om at løslade alle politiske fanger i år.

Myanmar har fredag løsladt 69 politiske fanger i en periode, hvor landet er vært for en række besøg af internationale gæster, blandt andet en delegation fra EU.

Løsladelsen er den seneste i en lang række og anses som et afgørende tegn på, at landet er på vej til at lægge det militære styre bag sig.

- Det undersøgende udvalg, der har kontrol over de resterende politiske fanger, vil fortsætte arbejdet med at give amnesti til de sidste politiske fanger inden udgangen af december 2013, hedder det i en udtalelse fra præsidentens kontor.

Beslutningen om de 69 fanger meldes ud, netop som Myanmar er vært for en række internationale delegationer.

Landets præsident, Thein Sein, havde torsdag besøg af EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

Han har også holdt møde med den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, som er i Myanmar på vegne af sin stiftelse.

Sein lovede under et besøg i London i juli, at der ikke ville være "politiske fanger i Myanmar" med udgangen af 2013.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde i oktober, at både Danmark, andre enkeltlande og EU samlet vil bevare presset på styret i Myanmar.

Oppositionslederen Aung San Suu Kyi har indtrængende bedt EU om at hjælpe med at presse på for yderligere demokratiske reformer i sit hjemland.

Ifølge Suu Kyi forhindrer den gældende forfatning hende i at blive præsident i Myanmar, fordi hun er kvinde, har været britisk gift og har britiske børn.

Den nuværende forfatning kræver ifølge Suu Kyi, at præsidenten skal have været i militæret og ikke kan have en ægtefælle eller børn, som er udenlandske statsborgere.

Der skal være præsidentvalg i 2015.