Udland

Forsvundet medlem af Pussy Riot overført til sibirisk straffelejr

 Scanpix

Det fængslede medlem af gruppen Pussy Riot, Nadesjda Tolokonnikova, er nu på vej til en sibirisk straffelejr, sagde hendes mand i går, efter at hun ikke havde givet lyd fra sig i to uger.

Tolokonnikova gik i sidste måned i sultestrejke for at protestere mod mordtrusler og "slavelignende arbejdsforhold" i straffelejren 400 kilometer fra Moskva.

Som straf for sin ulydighed, er hun nu blevet overført til den sibiriske straffelejr i Krasnoyarsk-regionen – 4.500 kilometer og fire tidszoner væk fra Moskva, skriver france24.com.

Straffet for kritisk brev - Hun er blevet ført 4.500 kilometer væk fra det centrale Rusland til hjertet af Sibirien, som straf for hendes brev med anklager om misbrug, sagde ægtemanden Petya Verzilov.

Han har modtaget “100 procent troværdige” oplysninger om, at hun er blevet flyttet til den fjerne region. Det specifikke fængsel kendes endnu ikke, men man mener, at der er tale om fængsel Nr. 50 i Nizhny Ingash.

Ifølge manden er der tale om en beslutning, der sikrer, at hun flyttes så langt væk fra mediernes søgelys som muligt.

- De kan ikke bruge det sædvanlige psykologiske og fysiske pres, som de normalt bruger, på grund af sagens store opmærksomhed. Så de har valgt dette som straf i stedet, sagde han.

Afstraffelse og hårdt arbejde

Nadesjda Tolokonnikova blev flyttet efter en sultestrejke på grund af de hårde forhold i fængslet. I et åbent brev beskriver hun 17 timers lange arbejdsdage og sadistisk afstraffelse.

Der har ikke været opgivet oplysninger om overførelsen fra russiske myndigheder, andet end, at hun var ved ”tilfredsstillende helbred”, og nu ville blive overført til et andet fængsel.

Tolokonnikova og et andet medlem af Purry Riot, Maria Alyokhina, afsoner to års fængsel for hooliganisme motiveret af religiøst had, efter en punk-optræden i en katedral i Moskva sidste år. Et tredje medlem blev løsladt efter en appel.