Udland

FN advarer: 40 procent af syrerne trænger til nødhjælp

Millioner af mennesker må klare sig selv i Syrien, da det er vanskeligt at få humanitær hjælp ind i landet.

Omkring 9,3 millioner mennesker har hårdt brug for nødhjælp i forbindelse med den syriske borgerkrig, som nu har varet i over to og et halvt år. Det svarer til 40 procent af Syriens befolkning, lyder vurderingen fra FN.

- Den humanitære situation i Syrien forværres hurtigt og ubønhørligt, siger Valerie Amos, FN's humanitære chef, på et møde bag lukkede døre i FN's Sikkerhedsråd.

Der bor omkring 23 millioner i Syrien. FN vurderer, at 6,5 millioner ud af de 9,3 millioner mennesker, som har behov for nødhjælp, er flygtet fra deres hjem, men befinder sig stadig i landet.

Syriens regime lovede mandag, at der bliver leveret vaccine og nødhjælp, efter at der er udbrudt polio i den nordøstlige del af Syrien.

22 børn i provinsen Deir al-Zor, som grænser op til Irak, blev lammet af sygdommen i sidste måned. Læger har fundet den farlige poliovirus i 10 af børnene, og eksperter advarer, at sygdommen kan sprede sig.

Valerie Amos forlangte i sidste måned, at Sikkerhedsrådet gør mere for at få den nødvendige humanitære hjælp ind i Syrien, hvor millioner af mennesker har været overladt til sig selv i næsten et år.

Vold og langsomt bureaukrati har gang på gang forsinket nødhjælps-leverancerne. Flere end 100.000 mennesker er blevet dræbt under borgerkrigen, og millioner er flygtet ud af landet.

Efter måneders forhandlinger godkendte de 15 medlemslande af FN's Sikkerhedsråd i begyndelsen af oktober en ikke-bindende erklæring, der opfordrer til større adgang for nødhjælp til Syrien.

Valerie Amos mener, at denne erklæring har haft en ringe effekt. Vestlige diplomater ser gerne, at Sikkerhedsrådet i stedet vedtager en juridisk bindende resolution, men Rusland - en nær allieret af Syriens regime - vil angiveligt nedlægge veto.

/ritzau/Reuters