Afsløring: Verden var på kanten af atomkrig i 1983

Tidligere hemmeligtstemplede dokumenter afslører, at en NATO-øvelse i 1983 var uhyggeligt tæt på at udløse atomkrig mellem Sovjet og NATO.

Tidligere chef for Australiens militære efterretningstjeneste vurderer, at episoden faktisk var værre end den cubanske missilkrise i 1962.

Det skriver The Guardian.

Misforstod øvelse

Øvelsen ”Able Archer” involverede 40.000 NATO-tropper i Vesteuropa, der simulerede et sovjetisk angreb på Jugoslavien. I øvelsen besvarede styrkerne fra øst NATOs gengældelsesangreb med nye invasioner i både Skandinavien og Grækenland. Til sidst eskalerede et til kemiske- og atomvåben.

Kommunikationen skete på krypterede netværk og indblandede flere britiske luftbaser. Det var så overbevisende, at Sovjets generaler var overbevist om, at et NATO-angreb med atomvåben var en reel forestående trussel.

Derfor gav Kremlin ordre om at laste bombeflyene i Østtyskland kernevåben. 70 ballistiske SS-20-missiler blev også sat i forhøjet beredskab, mens flere ubåde blev sendt under isen i Arktis for at gemme sig.

Forskrækket Jernlady

NATO-toppen gik ud fra, at Sovjet blot afholdt sin egen øvelse, men de pludselige troppebevægelser skabte bekymring.

- Vi kan ikke udelukke muligheden for, at mindst nogle Sovjet-officerer misforstår operation ”Able Archer” og opfatter den som en ægte trussel, briefede premierminister Margeret Thatchers nærmeste rådgiver, sir Robert Amstrong.

Sovjets reaktion var atypisk for en øvelse, fordi den foregik over helligedage og geografisk koncentrerede sig om områderne omkring NATO-øvelsen.

Dommedag indtraf som bekendt ikke, men Jernladyen var forfærdet og satte straks gang i en undersøgelse af, hvordan en lignende nærkatastrofe kunne undgås skete igen.

Fremover orienterede NATO rutinemæssigt Sovjet om alle større øvelser.

Værre end Cuba-krisen

- Disse dokumenter dokumenterer et afgørende øjeblik i moderne historie. Øjeblikket hvor en forskrækket Thatcher-regering indså, at Den Kolde Krig havde nået sin ende og begyndte den proces, der endte med at overbevise deres amerikanske allierede om det samme, siger Peter Burt, direktør for The Nuclear Information Service, til The Guardian.

Organisationen arbejder for ikke-spredning af atomvåben. Det er dem, der har gravet de tidligere hemmeligt stemplede dokumenter frem.

- Den Kolde Krig bliver nogle gange beskrevet som en ”magtbalance” mellem øst og vest, men Able Archer-historien viser, at det i virkeligheden var en chokerende farlig periode, hvor verden var på kanten af atomkatastrofe ved flere lejligheder.

Ifølge en tidligere chef for Australiens militære efterretningstjeneste var Able Archer mere alvorlig end selv Cuba-krisen flere år tidligere.

- Able Archer kunne have udløst den ultimative, utilsigtede katastrofe med flere gange større muligheder for øjeblikkelige gengældelsesangreb med atomvåben fra begge sider, end de havde i 1962, siger Paul Dibb til The Guardian.