Udland

TV: Stor meteorsten fundet i russisk sø

Russiske videnskabsmænd har fundet, hvad de mener, er det største stykke af den meteor, der ramte Rusland tilbage i februar.

På bunden af Chebarkul-søen i det sydlige Uranområde fandt videnskabsmændene meteorstykket, og efter at have fået den op af den frosne sø forsøgte de at veje den, hvilket resulterede i, at både vægt og meteor gik i stykker.

Dog nåede vægten at måle den godt halvanden meter brede sten til at have en vægt på 570 kilo, inden at stenen brød i flere stykker.

Kraft som 20 Hiroshimabomber

Nu er meteoren sendt til et russisk universitet, hvor det endeligt skal fastslås, om den nu også er en sten fra det ydre rum.

Meteoren der ramte i nærheden af den russiske by Chelyabinsk var den største meteor der har ramt jorden i over et århundrede, og op imod 1.600 mennesker kom til skade af chokbølgen, som kom da meteoren ramte jorden med en kraft på 20 gange den atombombe, der sprang i Hiroshima.

Det store stykke meteor fra Chebarkul-søen er det største stykke, der endnu er fundet, og er det 13. stykke ”meteor” som forskerne trækker op af Chebarkul-søen. Dog har kun fire af de 12 tidligere sten rent faktisk været fra rummet.