Udland

Her er FN's nye klima-rapport

Mennesket er med al sandsynlighed årsag til global opvarmning, siger ekspertpanel. Det får store konsekvenser.

FN's klimapanel, IPCC, slår i en ny rapport fast, at den globale opvarmning med 95 procent sikkerhed er menneskeskabt, og at verdenshavene stiger med mellem 26 og 82 centimeter frem mod år 2100.

Klimapanelet forudser samtidig, at temperaturerne vil stige med mellem 0,3 og 4,8 grader i dette århundrede.

FN's klimapanel

FN's Klimapanel - også kaldet IPCC -fremlægger første del af en stor statusrapport om Jordens klima.

* FN's Mellemstatslige Panel om Klimaændringer (IPCC) blev oprettet i 1988 for at rådgive verdens regeringer om klimaforandringer.

* Fredag i Stockholm fremlægger IPCC første del af sin femte store statusrapport om Jordens klima. Den handler om den naturvidenskabelige basis.

* I marts 2014 følger anden del om klimaeffekter og -tilpasning, og i april 2014 kommer tredje del om afbødning af klimaændringerne.

* I oktober 2014 offentliggøres i København en synteserapport, der opsummerer indholdet i de tre digre delrapporter.

* Klimapanelets seneste statusrapport kom i 2007. Den medtog ikke effekten fra afsmeltning af polarisen og fra verdens gletsjere.

* Sammen med USA's tidligere vicepræsident Al Gore modtog panelet i 2007 Nobels fredspris for at skabe opmærksomhed om klimaforandringer.

* Panelet ledes fra Genève. IPCC bedriver ikke selvstændig forskning, men trækker på hundredvis af klimaforskere fra mange lande.

* IPCC er ofte blevet kritiseret for langsommelige arbejdsprocesser, der betyder, at forskningen allerede er forældet, når panelet fremlægger sine resultater.

Kilde: IPCC, Danmarks Klimacenter på DMI.

/ritzau/

Rapporten, der bliver offentliggjort i Stockholm fredag, er den første delrapport af tre fra FN's klimapanel, IPCC, om perspektiverne for klodens fremtid.

Den endelige rapport med alle klimakonklusionerne bliver præsenteret i København i oktober næste år.

93 procent ekstra varme er optaget i dybhavet. Den globale opvarming ville derfor være endnu værre, hvis vi ikke havde havene, vurderer FN's klimapanel i en ny rapport, der fremlægges i den svenske hovedstad Stockholm.

I linkboksen til højre kan du læse FNs nye klimarapport.

Nederst i artiklen kan du livechatte med TV 2s vejrvært Peter Tanev.