Udland

Overblik: Striden mellem Rusland og Greenpeace

Miljøorganisationen Greenpeace frygter for konsekvenserne af et olieudslip i det kolde arktiske vand. I kampen for at gøre opmærksom på farerne har de anvendt deres isbryder Arctic Sunrise til at nærme sig russiske olieplatforme.

- 18. september: Greenpeace demonstrerer mod russisk olieplatform i Arktis. 11 varselsskud bliver affyret mod aktivisternes skib Arctic Sunrise. To Greenpeace-aktivister border en Gazprom-olieplatform.

- 19. september: Russiske specialstyrker stormer Arctic Sunrise via reb fra en helikopter. Styrkerne har også maskingeværer med. De anholder 30 greenpeace-aktivister, heriblandt en dansk kvinde. Skibet skal slæbes til havnebyen Murmansk.

- 20. september: De russiske myndigheder melder, at aktivisterne nu officielt er blevet anholdt. De kan risikere at blive tiltalt for pirateri, der kan medføre fem til 15 års fængsel.

- 23. september: Den danske ambassade i Rusland bekræfter, at de skal møde den danske kvinde, der er om bord på skibet, når det anløber til Murmansk i løbet af tirsdagen.