Udland

Syrien allerede i cyperspace-krig

Imens verden venter i spænding og i frygt for verdensledernes beslutning om et angreb mod Syrien, så er hackere allerede godt i gang med at udføre en propagandakrig via hacking på internettet under navnet Syrian Electronic Army. En 'hær', som allerede har angrebet flere internationale medier.

Senest blev de amerikanske US Marines' hjemmeside lagt ned af de syriske hackere, hvorefter der blev vist billeder af amerikanske soldater, som er imod et militært angreb mod Syrien sammen med en tekst, hvor de opfordrer amerikanske soldater til at gå imod "forræderen", som hackerne kalder præsident Obama.

- Det er ret uklart om gruppen overhovedet stammer fra Syrien, men de hacker store, internationale medier, hvorefter de spreder pro-Assad propaganda, siger Peter kruse, sikkerhedsekspert hos sikkerhedsfirmaet CSIS, som normalt arbejder med IT-kriminalitet til tv2.dk.

På deres egen hjemmeside kalder de sig for 'entusiastiske unge, som ikke vil se på massemediernes misinformation om Syrien', og de har siden den syriske borgerkrigs start i 2011 angrebet vestlige og Assadkritiske medier, og vigtige personers, såsom Obamas, profiler på sociale medier.

Det hvide hus bombet

Tilbage i april blev nyhedsbureauet AP's Twitter-profil angrebet, hvilket gav de syriske hackere adgang til at skrive ud til 2.3 millioner følgere verden over, og med en enkel besked om et bombeangreb mod det Hvide Hus fra AP's konto, fik de skabt kaos, hvilket blandt andet fik de amerikanske aktier til at styrtdykke, inden at AP igen fik kontrol på Twitter-profilen og kunne fortælle, at det ikke var sandt.

Hvorvidt om Syrian Electronic Army har noget at gøre med det syriske styre, forbliver uvist, men motivet er hver gang at promovere Syrien eller at sprede propaganda mod for eksempel USA. Blandt andet blev det amerikanske medie CBS' Twitter-profil hacket, hvor de skrev, at Bostonbomberne var sprængt af amerikanske regeringsfolk.

- De gør det for at sprede et budskab: De er bestemt ikke tilfredse med, at USA måske rykker ind i Syrien, og derfor viser de deres utilfredshed på denne måde, forklarer Peter Kruse.

Kan blive værre

Angrebene fra Syrian Electronic Army handler stadig blot om at lukke hjemmesider ned og sprede propaganda, men ifølge Peter Kruse, kunne de syriske hackere sagtens have gjort mere skade.

- Det har indtil videre handlet om propaganda, men hvis de ville, og havde evnerne til det, kunne de bruge de lukkede sites, som for eksempel New York Times, som de lukkede for et stykke tid siden, til at sprede virus, og på den måde gøre langt mere skade, siger Peter Kruse.

Hackerne kunne blandt andet sprede en virus, som ville overtage folks computere til at angribe amerikanske computere.

- At de vælger ikke at gøre det, kan være af to grunde: Enten fordi de ikke har de tekniske evner til det, og den form for angreb de benytter er ikke særlig komplicerede, eller også vælger de ganske enkelt bare at fokusere på at sprede propaganda, siger Peter kruse.