Udland

Kunstner flygter: Malede Putin

En russisk maler er flygtet til Frankrig, efter at politiet i Skt. Petersborg har konfiskeret fire af hans portrætter, deriblandt et som viser præsident Vladimir Putin i neglige.

Maleren Konsantin Altunin fløj til Paris, hvor han har anmodet præsident François Hollande om asyl, fordi han mener, at han er i livsfare i Rusland, siger malerens kurator, Alexander Donskoi, til nyhedsbureauet Interfax.

Den russiske kunstner siger, at politiet også har besøgt hans familie og skræmt dem.

Politiets dukkede tidligere på ugen op på et lille museum og beslaglagde de fire malerier, hvoraf et af dem viser Putin rede premierminister Dmitrij Medvedevs hår. De er begge klædt i kvindeundertøj.

Museet, der blev lukket efter politiaktionen, oplyser, at Altunin har sendt Putin et brev og bedt om at få sine malerier retur.

Altunins kone, Elena Altunina, har bedt om at få finansiel støtte fra sin mands sympatisører, så hun kan tage til Paris med parrets toårige datter og slutte sig til sin mand.

Blandt de andre beslaglagte malerier er der et portæt af den russiske ortodokse kirkes patriark Kirill, som på maleriet er tatoveret over hele kroppen, som det er almindeligt blandt russiske fængselsfanger.

Et andet maleri viser politikeren Vitali Milonov med regnbuefarver. Milonov, som var initiativtager til Ruslands omstridte nye lov vendt mod homoseksuelle, kalder malerierne uhyrlige.

- Politiet har reddet kunstneren ved at beslaglægge malerierne, fordi alle, der så dem, fik lyst til at slå kunstneren, siger han.

/ritzau/dpa