Udland

Amerikanske forskere: Troende mindre intelligente

Ikke-troende personer er mere intelligente end religiøse. Det fremgår af en amerikanske gennemgang af 23 videnskablige studier.

Det er et forskerteam i USA, som står bag resultaterne, der bygger på studier fra så langt tilbage som 120'erne. I hele 53 af studierne fandt de en negativ sammenhæng mellem intelligens og religiøsitet, skriver The Independent.

Den nye gennemgang har vist, at jo mere intelligent et barn er, desto mere sandsynligt er det, at det vil vende sig fra religion allerede tidligt i livet. Ifølge undersøgelsen påvirker faktorer som køn og uddannelse ikke resultaterne.

Som forklaring mener forskerne, at intelligente mennesker er mindre religiøse, fordi de tror mere på selvkontrol.

Forskerne er dog også kritiske i forhold til deres egne resultater, fordi man i studiet kun har defineret intelligens som en analystisk formåen - at ressonere, planlægge, løse problemer, at være abstrakt tænkende og det at kunne forstå komplekse ideer. Emotionel og kreativ intelligens er ikke taget i betragtning i studiet.