Udland

Rystede demonstranter: Vi er alle Trayvon Martin

Racistiske mordere bør spærres inde, lyder det fra demonstranter i New York efter frikendelse af vagtmand.

Hundredvis af newyorkere gik søndag på gaden i protest mod lørdagens frikendelse af 29-årige George Zimmerman, som sidste år skød og dræbte den 17-årige sorte Trayvon Martin i Florida.

Sagen har fået protester til at blusse op i adskillige amerikanske stater - og revet op i landets gamle racesår.

Mange af de demonstranter, der mødtes på New Yorks Union Square havde medbragt portrætter af teenageren, og trods sommervarmen var mange iført hættetrøjer - lige som Martin var, da han blev dræbt i februar 2012.

- Jeg er rystet. Manden var bevæbnet, drengen var ikke, og manden med pistolen slap for straf, siger Carli VanVoorhis, en 21-årig demonstrant.

- Hvis vi siger, at det her ikke handler om race, så ville vi lyve, fortsætter hun.

Gruppen, der primært bestod af sorte amerikanere, råbte i kor "ingen retfærdighed, ingen fred". Nogle stod med skilte påtrykt "Vi er alle Trayvon" og et lød: "Sæt racistiske mordere i fængsel, ikke unge sorte".

- Vi har et stort raceproblem, og et andet problem er våben. Hvis Zimmerman ikke havde en pistol, kunne han ikke have dræbt Trayvon Martin, lyder det fra en af talerne, Rodney Rodriguez.

Zimmerman har indrømmet, at han skød Trayvon Martin - men han hævder, at det skete i selvforsvar, da han sidste år patruljerede sit nærområde som frivillig i et naboværn.

Mange har påstået, at Zimmerman - der har en hvid far og en peruansk mor - havde et racistisk motiv, da han skød Trayvon Martin, der viste sig blot at have været ude for at købe slik og sodavand i den lokale kiosk.

I Martins hjemby Sanford i Florida var søndagen for mange præget af sorg, og mange gik i kirke for at udtrykke deres frustration over frifindelsen.

- Jeg kunne ikke sove i nat, og jeg ønskede ikke at vågne op til den forfærdelige virkelighed, at had, fordomme og uretfærdighed forurener luften i Amerika, siger pastor Valerie Houston.

- Jeg følte, at det var nødvendigt at gå i kirke og være samlet. Det er en trist da for os og for landet, siger 88-årige Geraldine Burke.

Zimmerman blev frikendt efter den såkaldte Stand your ground-lov, der lader tvivlen komme drabsmanden til gode efter forestillingen om, at man har ret til at forsvare sig, hvis man føler sig truet.

/ritzau/AFP