Udland

Søvndal: Ingen våben til Syrien

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fastslår, at Danmark ikke vil sende våben til oprørerne og opfordrer til, at FN tager ansvar for situationen.

- Det er i sagens natur stærkt bekymrende, at der er stigende sandsynlighed for, at der har været anvendt kemiske våben i Syrien. Det, vi har brug for nu, er først og fremmest, at FN tager ansvar for situationen.

- Lande, der argumenterer for, at der er anvendt kemiske våben, må lægge sagerne frem i FN, og så må FN påtage sig ansvaret for situationen i Syrien.

Spørgsmål: Er der ikke brug for, at du og Danmark tager ansvar?

- Jeg synes, at Danmark tager ansvar. Vi hjælper på den humanitære side. Det vil vi fortsat gøre i forhold til de mange flygtninge. Og vi hjælper inde i Syrien med at opbygge en administration.

- Men det kommer ikke på tale, at Danmark leverer våben i den nuværende situation, fordi vi anser det for at være for risikabelt, siger Villy Søvndal.

Spørgsmål: Du har selv tidligere været ude at sige, at hvis der blev brugt kemiske våben, så er der brug for en hårdere kurs. Det lyder ikke som en hårdere kurs?

- Vi har hele tiden lagt den kurs, at det eneste, der kan løse det her, er politiske forhandlinger.

- Hvis der var kemiske våben, så er det afgørende, at FN tager ansvaret for situationen. Det kommer givetvis til at ske i den kommende tid. Og Danmarks bidrag vil være humanitært, siger han.

Villy Søvndal afviser samtidig den radikale udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersens vurdering af, at der ikke længere er håb for nogen fredelig løsning på konflikten.

- Det må stå for De Radikales egen regning. Vi har efterlyst i meget lang tid, at der kommer et politisk initiativ, siger han og minder om, at USA og Rusland presser på for at få de stridende parter til at deltage i en fredskonference.

- Jeg tror meget af det, der sker nu, skal læses som et opspil til konferencen i Geneve, hvor man vil sige til Assad, at han ikke skal forvente, at det bare forsætter som nu.

- Det skal lægge pres på Assad, så han er villig til at sætte sig ved forhandlingsbordet og lave den politiske aftale, som i sidste ende er det eneste, der kan løse denne konflikt, siger Villy Søvndal.

/ritzau/