Udland

FOTOS: Har fisker fanget verdens største makohaj?

I det sydlige Californien har en amerikaner fanget sig måske verdens største haj.

Jason Johnston fra Texas, USA har halet en makohaj på hele 589 kilogram ind i sin båd ud fra kysten af det sydlige Californien.

Dermed kan fangsten vise sig at være en ny rekord på verdensranglisten, hvor den regerende makohaj-rekord tilbage fra 2001 indtil videre er på 553 kilogram.

En udmattende kamp

Men at hale sådan en krabat ind er ikke nogen nem opgave.

Jason Johnston måtte således ase og mase i 2 ½ time for at redde sig bæstet op på traileren.

- Jeg har jaget løver og brunbjørne, men jeg har aldrig oplevet noget som det her. Det føltes som om, at der var en tonstung diesellastbil i den anden ende af linen, og den ville bare ikke rykke sig, sagde Jason Johnston efterfølgende til avisen Orange County Register.

Hård kritik af fangsten

Selvom oplevelsen med at fange hajen er noget som han sandsynligvis vil huske tilbage på med stor entusiasme, så vækker det harme andre steder.

Direktør for miljøaktivistgruppen Shark Stewards, David McGuire mener at hajen skulle have været sluppet løs igen.

- Jeg er lidt chokeret. Folk burde betragte hajer som vidunderlige dyr, der er vitale for havet og beundre hvor smukke de er, i stedet for at slagte dem, siger han til Times.

Lagt på is

Men hajen måtte altså lade livet, og den ligger nu på køl, hvor den senere vil blive doneret til forskning på National Oceanic and Atmospheric Association.

Jason Johnston fangede hajen i forbindelse med optagelserne til tv-programmet 'Jim Shockey's-The Professionals'.

Det sydlige Californien betragtes som det helt store opdrætssted for makohajer, men de, der bliver fanget, plejer at være noget mindre en Jason Johnstons monsterhaj.