Udland

Farlige giftbreve sendt til New Yorks borgmester

Indledende test har vist, at to trusselsbreve sendt til Michael Bloomberg indeholder det giftige stof ricin.

To anonyme breve sendt til New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, i sidste uge indeholder et materiale, som myndighederne mistænker for at være giftstoffet ricin.

Det ene brev var adresseret til Bloomberg personligt, mens det andet var stilet mod borgmesterens lobbygruppe, der arbejder for en strammere våbenlov.

Politiet i New York siger, at indledende test af de to breve indikerer, at de indeholder ricin. Samtidig bliver der i begge breve fremsat anonyme trusler mod borgmesteren, og våbendebatten bliver nævnt.

- Indholdet i begge breve var identisk, siger polititalsmand Paul Browne og tilføjer, at de indeholdt "et olieagtigt stof" i en pink eller orange farve.

Flere personer, der har været i kontakt med brevene, har lidt af "mindre symptomer på at have været udsat for ricin". Men symptomerne er siden aftaget, lyder det.

Ifølge polititalsmanden er der tidligere blevet sendt breve med miltbrandbakterier til borgmesteren, men i de fleste tilfælde med breve, der hævder at indeholde enten ricin eller miltbrand, viser det sig at være tomme trusler.

Lobbygruppen Borgmestre mod Illegale Våben blev stiftet i 2006, men den har fået en hel del opmærksomhed siden massakren på en skole i Newtown, Connecticut, 14. december, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt.

Gruppen har siden arbejdet for lovgivning, der udvider baggrundstjekket af våbenkøbere, og for et forbud mod halvautomatiske våben. Begge dele uden held.

Brevene til borgmesteren kommer kort tid efter, at breve med ricin blev sendt til præsident Barack Obama og andre politikere. Her blev en 41-årig kampsportsinstruktør anholdt og mistænkt for at stå bag.

/ritzau/Reuters