Dødsdomme udløser voldsom uro i Bangladesh

En krigsforbryderdomstol i Bangladesh dømte torsdag en islamistisk partileder til døden ved hængning, hvilket udløste frygt for en gentagelse af voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter, som det skete efter en lignende dom tidligere i år.

- Han er dømt til døden for forbrydelser som folkemord og drab. Vi er lettede, siger statsadvokaten Mahbubey Alam.

Den 59-årige Mohammad Kamaruzzaman fra topledelsen af det islamistiske parti Jamaat-e-Islami er blevet fundet skyldig i anklager om drab på ubevæbnede civile under uafhængighedskrigen i 1971, hvor Bangladesh løsrev sig fra Pakistan.

Anklagerne om folkedrab vedrører drabene på over 120 ubevæbnede bønder i den øde beliggende landsby Sohagpur, som siden er blevet kendt som "Enkernes By."

Dødsdommen til Kamaruzzaman er den fjerde, som er afsagt af domstolen, og der ventes at komme flere i den kommende tid, hvilket har skabt store spændinger mellem forskellige befolkningsgrupper.

Over 100 mennesker er blevet dræbt under uroligheder i år i forbindelse med retsopgøret om uafhængighedskrigen. De fleste af de dræbte har været islamister og politifolk.

Uroen udgør en stor udfordring for regeringen under premierminister Sheikh Hasina, som for tre år siden indledte en efterforskning af vold og drab under krigen.

Bangladesh var en del af Pakistan, da det britiske kolonistyre i Indien sluttede i 1947 og førte til oprettelsen af en ny nation. Men Bangladesh, der dengang hed Østpakistan, opnåede med hjælp fra Indien uafhængighed i december 1971 efter en ni måneder lang krig.

I januar afsagde domstolen den første dødsdom over en leder in absentia fra Jamaat, Bangladeshs største muslimske parti. Jamaat var imod Bangladeshs uafhængighed fra Pakistan, og en række af dets ledere er blevet anklaget for drab, voldtægter og tortur under konflikten.