Udland

10 dræbt: Islamister kræver blasfemi-lov i Bangladesh

Islamister kræver dødsstraf til personer, der fornærmer islam. Flere demonstranter er blevet skudt i hovedet.

Flere hundrede tusinde islamister har søndag demonstreret med kravet om en ny blasfemilov ved at blokere motorveje og angribe politiet i Bangladesh.

Med råb som "Gud er stor" og "En pointe, et krav: Ateister skal hænges" marcherede de langs en seks-sporet motorvej, mens de blokerede trafikken mellem hovedstaden Dhaka og andre byer.

Politiet anslår, at omkring 200.000 mennesker marcherede mod det centrale Dhaka, hvor voldsomme sammenstød brød ud mellem tusindvis af stenkastende demonstranter og betjente, der hamrede løs på demonstranterne med knipler.

De hærgende islamister satte ild til en politistation, snesevis af biler og butikker.

Det er islamistbevægelsen Hefajat-e-Islam, en ny bevægelse i Bangladesh, der kræver dødsstraf til mennesker, der fornærmer islam.

Gruppen mener også, at mænd og kvinder ikke frit må omgås hinanden, og den vil have en islamistisk grundlov indført i landet.

Ifølge politiet blev mindst 10 mennesker dræbt i uroen, og sygehuskilder fortæller, at flere af ofrene var blevet skudt i hovedet.

Øjenvidner fortæller til lokale medier, at politiet åbnede ild mod demonstranter for at sprede dem, men politiet hævder selv, at der kun blev skudt med gummikuler.

Sygehusene modtog omtrent 300 sårede demonstranter, mens en politimand fik alvorlige skader i hovedet efter at have fået tæsk.

Premierminister Sheikh Hasina, der har siddet i spidsen for en sekulær regering i det overvejende muslimske land siden 2009, har afvist kravet om en blasfemilov.

Ministeren siger, at de eksisterende love er tilstrækkelige til at retsforfølge blasfemi.

/ritzau/AFP