Udland

Efter seks diskusprolapser: Nægtet førtidspension

27-årige Leenette Clausen fra Silkeborg lever i smertehelvede.

Hun har en række svære og varige rygproblemer, siger lægerne. Så svære at hun ikke kan arbejde. Alligevel vil Silkeborg Kommune ikke give hende førtidspension og insisterer på, at hendes tilstand kan forbedres. Men arbejdsprøvninger har kun gjort hendes tilstand værre.

- Lige nu har jeg seks diskusprolapser. Undervejs har det været så slemt, at jeg ikke kunne gå. Jeg får benspasmer af at have så mange diskusprolapser, at jeg ikke kan gå. Så jeg går rundt med en krykke for det meste - nogle gange to. Derudover har jeg slidgigt i ryggen og i nakken, siger Leenette Clausen til tv2.dk.

Født med dårlig ryg

- Jeg fik min første diskusprolaps, da jeg var 19. Den blev jeg opereret for. Siden har jeg haft to store diskusprolapser. Derudover har jeg en mindre i lænden, hvor der også er en ny en på vej. Så jeg har faktisk tre diskusprolapser i lænden lige nu samt tre i de øvre brysthvirvler.

Hendes lidelser skyldes ikke et uheld.

- Det hele bunder i, at jeg er født med en helt lige ryg uden svaj. For hvert enkelt skridt, jeg går, får jeg stød op i ryggen. Problemet er, at vævet langsomt holder op med at eksistere. Så jeg får hele tiden diskusprolapser, fortæller hun.

Plader og skruer opereret ind

Alligevel kan hun altså ikke få førtidspension. Som der står i et afslag, kommunen har sendt: 'Din arbejdsevne skønnes ud fra en samlet faglig vurdering ikke at være varigt nedsat i et sådant omfang, at du ikke kan blive selvforsørgende ved et indtægtsgivende arbejde.'

Den begrundelse giver Leenette Clausen ikke meget for. Hun har nu kæmpet med problemet i snart 10 år - men der findes ingen god løsning.

- Lægerne har givet mig en stivgørende operation, hvor der blev sat plader og skruer ind. Men nu vil de ikke operere mig for diskusprolapser længere. For det bliver ikke bedre af at blive opereret. Vævet falder bare sammen, siger hun.

Kommunens læge enig

Ifølge Leenette Clausen er kommunens læge enig med hendes egen læge.

- De bestilte på et tidspunkt en speciallægeerklæring. Der står, at det er urealistisk, at jeg kan arbejde, siger Leenette Clausen.

- Så skal man jo næsten være døende for at få førtidspension, lyder det.

Silkeborg Kommunes job- og borgerservicechef, Michael Maaløe, afviser at udtale sig om sagen over for tv2.dk

- Jeg vil ikke kommentere den enkelte sag. Hvis borgeren har spørgsmål til sin sag, så er hun meget velkommen til at ringe. Men vi vil ikke diskutere dem gennem pressen, siger Michael Maaløe.

Vi må derfor nøjes med at høre baggrunden for kommunens begrundelser fra Leenette Clausens private rådgiver, Ricky Magnussen.

Et totalt langt ude afslag

- Vi har søgt førtidspension til hende i efteråret, men har fået afslag. Et totalt langt ude afslag.

- De giver afslag, fordi deres lægekonsulent mener, at der er behandlingsmuligheder. Fordi der er en læge, der en gang har skrevet, at hun muligvis havde psoriasisgigt - en lidelse, der kan behandles. Så vil de ikke godtage, at hun har varige mén. Også selvom hun er blevet undersøgt for psoriasisgigt, og lægerne har fundet ud af, at hun ikke har det.

- Men kommunen holder altså på, at der fortsat er udredningsmuligheder. Jeg mener derimod, hun er berettiget til førtidspension. Hun har så alvorlige skader i ryggen, at hun på et tidspunkt dårlig nok kunne klare et aktiveringstilbud, hvor hun skulle spille guitar, fortæller Ricky Magnussen.

Imens kan Leenette Clausen tvinges i arbejdsprøvning igen.

- Men sidste arbejdsprøvning viste, at jeg ikke engang kunne arbejde en time om ugen. Mit helbred bliver dårligere og dårligere. Hver arbejdsprøvning har givet mig en ny diskosprolaps, fortæller hun.

Leenette Clausen får kontanthjælp på 8. år.

Har du også en historie, der vil interessere os? Så skriv til os. Brug formularen her nedenunder.