Udland

Sverige bange for Rusland - vil med i NATO

Historien om seks russiske kampfly, der langfredag nat i høj fart over Østersøen simulerede et angreb mod Sverige uden at det svenske forsvar reagerede, har for alvor rusket op i den svenske neutralitetsdebat.

Den russiske øvelse fik alarmerne til at gå hos NATO, der sendte to danske F-16, udstationeret i Litauen, på vingerne for at imødegå de russiske fly. Men det svenske forsvar havde ingen fly klar og måtte nøjes med at følge de russiske fly på radar.

De seks fly viste sig at være to tunge overlyds bombefly af typen TU-22M, der på NATO-sprog kaldes Backfire. Flyene fløj ud fra baser nær Skt. Petersborg og satte kursen direkte mod Stockholm, og et punkt syd for Stockholm. Steder der ifølge svenske medier rummer nogle af Sveriges mest følsomme forsvarsanlæg.

Et minut fra Sverige

Bombeflyene havde fire af Ruslands avancerede jagerfly, SU-27 Flanker, som eskorte.

Først mindre end 20 km. fra svensk territorium, drejede de russiske fly af. En afstand de kunne tilbagelægge på omkring et minut.

Der var kun tale om en øvelse, men Flanker er et potent bombefly, der både kan medføre krydsermissiler, præcisionsbomber og atomvåben, og i Sverige har forsvarets manglende reaktion fået bølgerne til at gå højt.

Med i NATO

Allan Windman, der er forsvarsordfører for regeringspartiet, Folkpartiet, kræver Sverige med i NATO.

- På egen hånd kommer Sverige aldrig til at kunne imødegå alvorlige udfordringer af vores sikkerhed, skriver Allan Widman på debatsiden hos den svenske avis, Dagens Nyheter.

Han mener, at Sveriges politik om at være neutral og stå uden for alle forsvarsalliancer er nået til vejs ende.

Politikere chokeret over beredskab

- Vores evne til at forsvare os selv kan ifølge forsvarschef, Sverker Göransson, regnes i dage, skriver den svenske politiker.

Det er avisen, Svenska Dagbladet, der har gravet historien frem, da hændelsen ellers har været mørkelagt - selv for svenske toppolitikere, der er chokerede over, at det svenske flyvevåben ikke har jagerfly i 24 timers beredskab.

- For mit vedkommende har jeg gået ud fra, at vi havde 24 timers beredskab, siger Per Hultqvist, der er forsvarsordfører for de svenske socialdemokrater til det svenske nyhedsbureau TT.

Han afviser at have haft viden om, at det svenske afvisningsberedskab kun er til rådighed nogle timer hvert døgn.

- De oplysninger har bestemt ikke været fremme i udvalget de seneste to år, siger han.

43 mia. kr. om året

Også forsvarspolitikere fra Kristdemokraterne og Miljöpartiet siger, at de ikke anede at der ikke var 24 timers beredskab.

- Det er helt sk... uforståeligt på rent svensk. Her bruger vi 43 milliarder kroner om året på forsvaret, så må man da forvente, at vi kan have to fly stående klar til at imødegå trusler? Vores forsvar må være klar til at arbejde eller mister vi vores torværdighed, siger Peter Rådberg fra Miljöpartiet til Aftonbladet.

Det svenske forsvar undskylder sig med, at det er kendt, at man ikke altid har jagerfly klar til at gå på vingerne, og at man heller ikke flyver efter alt, hvad der ser mistænkeligt ud.

Bliver for det meste nede

Ifølge den svenske forsvarschef, Anders Silwer, reagerer det svenske flyvevåben ikke i 90 procent af de tilfælde, hvor man kunne gå på vingerne.

- Vi havde identificeret de russiske fly på radar, både type og retning. Der var ingen fare på færde, siger han ifølge Aftonbladet.

I Sverige spekuleres der i, at Rusland ønsker at genoplive sin position militær stormagt. I første omgang ved at styrke sin position i nærområderne.

Angreb i øst

Samtidig med det simulerede angreb mod Sverige, gik russiske fly nemlig også i simuleret angreb på et amerikansk krigsskib i nord for Japan lige som japanske områder, også blev udsat for et skinangreb.

I takt med at Rusland har bedret sin økonomi siden landet i 90'erne stod på afgrundes rand, er også de russiske forsvarsbudgetter fulgt med op. Og siden 2010 har Rusland ifølge Wikipedia øget sit forsvarsbudget med 30 procent om året.

Dermed er Ruslands forsvarsbudget tilbage i den globale top tre. Kun overgået af USA på en klar førsteplads og Kina som nummer to.