Udland

Stor usikkerhed om faren ved Kinas fugleinfluenza

Der hersker fortsat stor usikkerhed om, hvordan den dødsensfarlige fugleinfluenzavirus H7N9 vil udvikle sig i Kina, hvor i alt 60 er smittet og 13 er døde.

Influenzaeksperter siger, at H7N9-virusset formentligt stadig udveksler gener med andre typer og vil udvælge en variation, som gør den farligere. Hvis det lykkes, vil verden kunne komme til at stå over for en dødelig pandemi.

Men det kan også ske, at sygdommen går i sig selv igen.

Kinas kyllingeindustri har mistet omkring ni milliarder kroner på en uge på grund af fugleinfluenzaen.

- Offentligheden bør tøjle bekymringerne for at undgå, at dette bliver en katastrofe for hele fjerkræindustrien, skriver avisen Global Times i en leder, hvor frygten for fjerkræ kaldes "overdreven ængstelse."

Avisen opfordrer alle til at "udvise en kollektiv ånd og tilsidesætte individualismen."

Men antallet af sygdomstilfælde steg med 20 i weekenden og blev spredt til område ud over Shanghai-området og nærliggende provinser til Henan og Beijing, som ligger hundredvis af kilometer væk.

Skrækscenariet er, at det farlige virus muterer og lader sig let overføre fra person til person, hvilket kan udvikle sig til en pandemi.

Sundhedsmyndighederne ved ikke præcist, hvordan sygdommen bliver spredt i dag, men de mener, at virusset smitter fra fjerkræ til menneske. Dette har ført til tilintetgørelse af alle kyllinger på nogle kyllingefarme i landet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO siger, at der endnu ikke har været tegn på, at der er sket smitte fra menneske til menneske af H7N9.