Udland

Irak rystet af serie af bilbomber

En række bilbomber rystede tidligt mandag flere irakiske byer og dræbte mindst 37 personer og sårede omkring 273 andre. Det skete kort før det første valg i landet siden 2010.

Embedsmænd, politi og hospitaler siger, at over 20 bilbomber eksploderede med få minutters mellemrum i hovedstaden, Bagdad, og de nordliggende byer Kirkuk, Tuz Khurmatu, Mosul og Tikrit.

Derudover blev bilbomber bragt til sprængning i den centralt liggende by Samarra, og i byerne Hilla og Nasiriyah, der ligger 305 kilometer syd for Bagdad.

Tre bomber sprang også i Baquda nord for hovedstaden, hvor der også lød meldinger om flere skudvekslinger. Endnu flere byer er formentligt ramt af bombeeksplosioner, melder nyhedsbureauet AFP.

Troværdigheden omkring det planlagte provinsvalg den 20. april er blevet undergravet af den udbredte vold.

14 kandidater, der skulle opstille ved valget for at være med til at præge Iraks udvikling, er blevet dræbt. Dertil kommer, at kun 12 af landets 18 provinser deltager i regionalvalget.

Valget, som er en test af stabiliteten i landet, er det første i Irak siden 2010 og det første, siden amerikanske soldater trak sig ud af Irak i slutningen af 2011.

Ingen grupper har taget skylden for mandagens bombeanslag, men iagttagere siger, at al-Qaedas bevægelse i Irak, der kalder sig "Iraks Islamiske Stat", kan stå bag angrebene.

Det kan også være andre lokale sunnimuslimske grupper, der kæmper mod den overvejende shiamuslimske regering i Bagdad under ledelse af premierminister Nuri al-Maliki.

Malikis politiske styrke i forhold til de rivaliserende shiamuslimer og sunnimuslimer vil blive testet før og under valget, der efterfølges af et parlamentsvalg i 2014.

10 år efter den amerikansk-ledede invasion vinder al-Qaeda terræn i Irak - navnligt i det vestlige ørkenområde, der ligger tæt på Syriens grænse.

Al-Qaeda i Irak meddelte for få dage siden, at den er i nær alliance med en gruppe af al-Qaeda i Syrien, hvor netværket er med i fronten mod præsident Bashar al-Assads regime.

Det er Syriens Al-Nusra Front, som er med til at bekæmpe regimet, der har sværget troskab til al-Qaeda.