Udland

- Vi har 1000 år til at flytte planet

Om 1000 år er det slut for menneskeheden. I hvert fald, hvis ikke vi inden da har fundet en ny planet at flygte til.

Sådan lød den opsigtsvækkende melding fra den verdenskendte britiske teoretiske fysiker Stephen Hawking, da han onsdag talte på Cedars-Sinai Medical Centre i Los Angeles.

Derfor er det, ifølge Hawking, altafgørende, at vi opprioriterer udforskningen af det ydre rum - for menneskehedens skyld.

- Hvis man forstår, hvordan universet fungerer, kan man også på en måde kontrollere det, sagde Hawking ifølge avisen Belfast Telegraph, og tilføjede, at han ikke tror, at menneskeheden overlever de næste 1000 år.

- Hvis vi ikke undslipper vores skrøbelige planet.

Førende forsker

Stephen Hawking er en af verdens førende teoretiske fysikere, og han er blandt andet blevet berømt for sin banebrydende forskning om sorte huller. Desuden har han udgivet flere bestseller-bøger, heriblandt 'Hawkings univers illustreret' fra 1988, der har solgt mere end 10 millioner eksemplarer på verdensplan.

Lider af voldsom sygdom

Som 21-årig blev Hawking dianogsticeret med nerve-sygdommen Amyotrofisk lateral sklerose. Sygdommen betyder, at Hawking nu er fuldstændigt lammet, og ikke kan bevæge andet end at bevæge sin kind en smule.

Han kommunikerer til omverdenen ved hjælp af en indbygget computer i hans kørestol. Computeren kan videreformidle Hawkings tanker med en monoton robot-stemme.

På trods af den voldsomme sygdom er Hawking stadig en aktiv foredragsholder.