Udland

Kinesere frygter og afskyr Nordkorea

(tv2.dk SHANGHAI)Engang var de hinandens nærmeste allierede. I dag tager Kina afstand fra Nordkoreas handlinger i den tilspidsede situation mellem den lille nation og Sydkorea og USA.

Kinas præsident Xi Jinping kritiserede mandag Nordkoreas ageren i konflikten med Sydkorea og USA.

Samme negative holdning deles blandt den kinesiske befolkning, der er utrygge ved deres nordkoreanske naboers handlinger.

- Selvfølgelig er jeg bange for, at vi bliver indblandet. Jeg håber, at det internationale samfund vil behandle krisen på den rigtige måde, sige kinesiske Michael Tan, der læser MBA i Shanghai, til tv2.dk.

'Nordkorea er et ondt land'

Da Korea-krigen brød ud i 1950'erne, var storebror Kina i kamp mod USA og FN tropperne for at støtte daværende præsident i Nordkorea, Kim Il-Sung. Det gode forhold er dog langtfra, hvad det har været, hvis man spørger de kinesiske borgere, der følger med i konflikten:

- Jeg tror ikke, at Kina vil involvere sig, hvis der udbryder krig. Både Kina og Nordkorea har haft et magtskifte, så det gode venskab mellem de kinesiske ledere og Kim-familien eksisterer ikke længere, mener bankmanden Adrian Tsan, der bor og arbejder i Shanghai.

Den opfattelse deles af Michael Tan, der ligesom sin landsmand ikke har meget til overs for Nordkorea og landets magthavere:

- Nordkorea er et af de ondeste lande i verden med et tyrannisk og voldeligt styre. I Korea-krigen kæmpede Kina og USA i krigszonen, men vi har ændret syn på hinanden i dag. Vi ser det ikke som en ærefuld ting at hjælpe Nordkorea, siger han.

Frygt for at Nordkorea vender sig imod Kina

For hver dag der går, bliver flere og flere øjne rettet mod Nordkorea, der puster sig mere og mere op overfor Sydkorea og USA. De kinesiske medier dækker sagens udvikling, og det får bekymringerne til at stige hos de lokale.

Det er nemlig ikke kun frygten for, at Kina involveres i en krig mod USA, der lurer i baghovedet på kineserne.

Nordkorea opfattes som lidt af en løs kanon, og de efterhånden tætte forbindelser mellem vesten og Kina gør, at der hos nogle kinesere spekuleres i, hvorvidt Kina selv kan blive mål for de nordkoreanske masseødelæggelsesvåben.

- Vi ved, at Nordkorea har lavet atomprøvesprængninger, hvilket er en trussel mod hele verden. Derfor frygter jeg også, at Nordkorea en dag vil gøre skade mod vores land, siger Michael Tan.