Udland

Nordkorea genstarter atomprogram

Nordkorea vil nu genåbne hele sit atomprogram, heriblandt en omstridt atomreaktor.

Yongbyon-reaktoren lukkede i 2007 som led i en international aftale.

Men nu vil Nordkorea genåbne den og resten af landets atomfaciliteter. Det meddeler det statslige nyhedsbureau, KCNA.

Nordkorea meddeler, at man agter at bruge reaktoren til både civile og militære formål. En udmelding der bekymrer i Sydkorea.

En talsmand for landets atomagentur siger, at atomreaktoren vil blive anvendt både til civile og militære formål.

Spændingerne stiger

Nordkorea forpligtede sig under sekspartsforhandlinger i februar 2007 til at lukke Yongbyon-reaktoren mod at få flere former for international bistand.

Sydkorea kalder de seneste udmeldinger fra Nordkorea for "meget beklagelige", mens Kina i en erklæring beklager nordkoreanernes beslutning og opfordrer alle parter til "tilbageholdenhed."

De seneste uger er spændingerne mellem Nordkorea på den ene side og Sydkorea og USA på den anden taget til. Nordkorea har fremsat flere trusler om angreb på amerikanske baser i Stillehavet.

USA har svaret igen ved at optrappe sin militære tilstedeværelse i regionen. Senest har den amerikanske flåde indsat en destroyer ud for Sydkoreas kyst

Den nordkoreanske reaktor er den eneste plutoniumkilde landet har til dets nukleare våbenprogram, og eksperter siger, at nordkoreanerne kun har oplagret plutonium til fire eller otte bomber.

Men Nordkorea afslørede i 2010, at der beriges uran i Yongbyon, da udenlandske eksperter inspicerede anlæggets centrifuger. Det insisterede dengang på, at det kun var til berigelse på lavt niveau.

Raketter er stand-by

Nordkorea har reageret meget voldsomt på en planlagt amerikansk-sydkoreansk militærøvelse.

Landets leder, Kim Jong-un, gav ordre til at klargøre landets strategiske raketter, efter at USA sendte bombefly på en 20.000 kilometer lang rejse for at droppe øvelsesammunition til de sydkoreanske styrker.

Spændingsniveauet steg på den koreanske halvø, efter at Nordkorea den 12. februar gennemførte sin tredje atomprøvesprængning. Det blev mødt med internationale fordømmelse også fra landets nærmeste allierede, Kina.

Siden er der blevet udspyet en lind strøm af trusler fra Pyongyang herunder om forebyggende atomangreb på Sydkorea, selv om eksperter ikke mener, at Nordkorea har kapaciteten til at gennemføre det.