Udland

USAs styrker hjem fra Afghanistan

USA samt Afghanistans præsident, Hamid Karzai, er netop blevet enige om at trække amerikanske koalitionsstyrker ud af den strategiske vigtige provins Wardak i Afghanistan.

- Jeg er glad for at kunne meddele, at vi er kommet til enighed for tilbage-trækning fra Wardak, siger general Joseph Dunford, den amerikanske øverstkommanderende for Nato-tropperne.

Det sker en måned efter, at Karzai be-ordrede de amerikanske specialstyrker til at forlade provinsen, der er en bastion for Taliban, inden for to uger.

Karzai har anklaget de amerikanske soldater for at bruge tortur mod den lokale befolkning, der har tilskyndet til lokalt had mod soldaterne.

I den senere tid har Karzai udvist en mere og mere nationalistisk tilgang for at opnå støtte fra sin befolkning. Ligesom han forsøger at opnå større uafhængighed fra det internationale samfund, siger iagttagere og tilføjer:

Fordi Karzai i højere grad bejler til sin egen befolkning, forværrer han samarbejdet med blandt andre USA. Ligesom forholdet til Nato er blevet værre.

Det komplicerer derfor Nato's forsøg på at sikre en gnidningsfri overgang, når de vestlige tropper forlader Afghanistan inden udgangen i 2014.