Udland

Gigantisk lastbilbombe afmonteret

Sikkerhedsstyrker i den afghanske hovedstad, Kabul, har uskadeliggjort næsten otte ton sprængstoffer på en lastvogn, som skulle have jævnet et større område i byen med jorden, oplyser landets efterretningstjeneste.

Bomben er den største af sin art nogensinde i Afghanistan, siger myndighederne, som har forhøjet sikkerhedsberedskabet.

Lastbilen med sprængstofferne blev opdaget i det østlige Kabul, hvor den var gjort klar til detonation, siger afghanske sikkerhedskilder.

Fem militante fra netværket Haqqani, som er tæt på al-Qaeda, blev dræbt under en skudveksling, da bomben var blevet lokaliseret.

- Denne lastvognsbombe kunne have ødelagt et område i en radius af 1,5 kilometer. Forestil jer, hvilken katastrofe det ville have været, siger Shafiqullah Tahiri, som er talsmand for Det Nationale Sikkerhedsdirektorat.

Sprængstofferne bestod blandt andet af sodium, klorid, ammoniumnitrat og andre kemikalier samt dieselolie.

Efter 11 års krig er oprørsgrupper i Afghanistan stadig i stand til at slå hårdt igen med angreb på strategisk vigtige militære mål og med terrorangreb på civilbefolkningen.

Lastbilen blev opdaget onsdag - to dage efter den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, forlod byen. Den første dag, hvor Hagel var i landet, slog en selvmordsbomber til en kilometer fra det sted, hvor han førte drøftelser med en del af Natos militære ledere i Afghanistan.

Der ligger adskillige udenlandske og afghanske militærbaser i Kabul med tusindvis af soldater.

Haqqani-netværket opfattes af mange som amerikanernes mest farlige fjende i Afghanistan, hvor kampe er ved at blive optrappet i forbindelse med forårets komme.

Myndighederne frygter, at flere og flere oprørere vil infiltrere hovedstaden, efterhånden som sneen smelter i bjergene mod øst, hvor de har deres baser.

/ritzau/Reuters