Udland

Vicepræsident: Fjender har givet Chavez kræft

Ansat på amerikansk ambassade udvises af vicepræsident i Venezuela for påstået sammensværgelse.

I en tale til nationen siger Venezuelas vicepræsident, Nicolas Maduro, tirsdag, at den kræftsygdom, som har ramt præsident Hugo Chavez, var et "angreb" udført af hans fjender i en lang række af sammensværgelser gennem de seneste 14 år.

Maduro siger, at Venezuela vil tage "særlige forholdsregler" for at imødegå en optrapning i antallet af sammensværgelser mod regeringen, mens Chavez ligger syg med kræft.

- En ansat på den amerikanske ambassade er blevet udvist for at "have opildnet til et militærkup mod Chavez", tilføjer han.

Den kræftsyge Chavez fik et alvorligt tilbagefald mandag.

- Nationen må bede for ham, siger Maduro og tilføjer, at det er "de hidtil sværeste timer efter operationen."

Maduro havde inden sin tv-tale drøftelser med flere ministre og militære ledere samt 20 guvernører.

Regeringen kom mandag med en af de hidtil mest dystre bulletiner om præsidentens helbredstilstand, da den meddelte, at Chavez har fået større problemer med sin vejrtrækning og er ramt af en "alvorlig" ny luftvejsinfektion.

Den 58-årige præsident, der er indlagt på et militærhospital, har ikke vist sig offentligt eller talt til befolkningen, siden han vendte hjem fra et hospital i Cuba den 11. december.

Ved slutningen af sidste år blev den 58-årige leders tilstand forværret på grund af en luftvejsinfektion, og han fik blandt andet hjælp til at trække vejret.

Men Chavez kom ovenpå igen i januar, og derfor besluttede hans læger i Cuba at begynde med supplerende behandling i form af kemoterapi.

Hugo Chavez, der er kendt for sin kritiske kurs over for USA, blev i oktober sidste år genvalgt for en fjerde embedsperiode.

/ritzau/AFP