Udland

40 syrere blev skudt og dræbt i Irak

Irakisk konvoj med syrere på flugt blev angrebet af ukendte mænd, der dræbte mellem 40 og 61.

Uidentificerede bevæbnede mænd i Irak dræbte mandag mindst 40 syriske soldater og embedsmænd fra regeringsapparatet i Damaskus.

Det skete, da de blev bragt til grænsen for at blive sendt tilbage til deres land, efter at være flygtet fra oprørerne i Syrien, siger regeringskilder i Bagdad.

En konvoj, der transporterede syrerne til grænsen, blev angrebet i Iraks vestlige Anbar provins.

Irakiske embedsmænd i Bagdad siger, at omkring 65 syriske soldater og embedsmænd overgav sig til de irakiske myndigheder fredag, efter at den syriske oprørsbevægelse erobrede kontrol over et område ved Yaarabiya-grænseovergangen.

- Angrebet fandt sted i Akashat, da konvojen med syriske soldater og embedsmænd var på vej til grænseposten al-Waleed, siger en højtstående irakisk embedsmand og tilføjer:

- De lå i baghold og dræbte 40 af dem samt nogle irakiske soldater, som beskyttede konvojen.

Et medlem af Anbars provinsråd, Hikmat Suleiman Ayade, siger, at antallet af dræbte var 61 - deriblandt 14 irakere, som beskyttede konvojen.

- En halv snes andre blev såret og er under behandling på hospitaler, siger han.

Bagholdet inde i Irak understreger, hvor stærke spændinger der er omkring den to år lange konflikt i Syrien i nabolandene. Iagttagere siger, at der er risiko for, at konflikten kan sprede sig og destabilisere hele regionen.

I den irakiske Anbar-provins har sunnimuslimer iværksat nye demonstrationer mod den shiamuslimske premierminister, Nuri al-Maliki, fordi de mener, at de bliver marginaliseret, og at anti-terrorlovgivning misbruges til at undertrykke dem.

Syriens oprørere er overvejende sunnimuslimer, der kæmper mod præsident Bashar al-Assads regering, som er domineret af alawitter - en sekt med rødder hos shiamuslimerne.

/ritzau/