Udland

Assad: Storbritannien vil give terrorister våben

Storbritannien opfører sig som sig som et umodent overherredømme, lyder de kritiske ord fra Syriens leder.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, beskylder Storbritannien for at ville bevæbne terrorister på grund af landets indsats for at få ophævet forbuddet mod at sælge våben til oprørere.

- Hvordan kan vi forvente, at de vil mindske volden, når de ønsker at sende militære forsyninger til terrorister og ikke forsøger at lindre dialogen mellem syrerne, spørger Assad i et interview med den britiske avis Sunday Times.

På et møde i sidste uge blev EU's udenrigsministre - til trods for Storbritanniens appel - enige om, at det kun skal være muligt at yde "teknisk assistance" og "ikke-dødsbringende" hjælp til oppositionen i det borgerkrigshærgede land.

Men det bider Assad ikke mærke i:

- Storbritannien har spillet en famøs ukonstruktiv rolle i forskellige spørgsmål i årtier - nogle siger i århundreder. Jeg siger dig, det er opfattelsen i vores region, lyder det fra den udskældte syriske leder.

- Problemet med denne regering er, at deres overfladiske og umodne retorik bare fremhæver traditionen med at være et mobbende overherredømme, fortsætter han.

Assads udtalelser falder samtidig med, at FN's generalsekretær Ban Ki-moon og hans Syrien-udsending Lakhdar Brahimi siger, at de er klar til at optræde som mæglere i fredssamtaler mellem Assads regime og oppositionen.

I en fælles meddelelse siger de, at FN er "klar til at facilitere en dialog mellem en stærk og repræsentativ delegation fra oppositionen og en troværdig og magtfuld delegation fra den syriske regering".

De to skriver videre, at både regimet og oprørerne i stigende grad er blevet "uforsvarlige", hvad angår menneskeliv.

Assad blev præsident i Syrien i 2000 efter hans far Hafez' død. Han har gentagne gange ignoreret opfordringer fra vestlige og arabiske nationer om at træde ned.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, har bedt om ændringer i det eksisterende våbenforbud, "så vi kan levere en bredere støtte til Den Nationale Koalition" - den syriske oppositions paraplyorganisation.

Ifølge FN er omkring 70.000 personer blevet dræbt i den 23-måneder lange konflikt.

/ritzau/AFP