Udland

TV: Museumsfolkenes egen Syrienkrig

Syriske museumsfolk kæmper lige nu deres egen krig - midt i den syriske borgerkrig - for at redde det gamle kulturlands skatte fra krigens rasen.

Syrien rummer nogle af menneskehedens mest uvurderlige kulturskatte, og de bliver nu fjernet for at undgå, at de skal blive solgt for at finansiere oprørernes kamp - eller bliver vandaliseret af islamister.

Det fortæller TV2's Mellemøsten-korrespondent Steffen Jensen fra Syriens hovedstad Damaskus, hvor museumsfolk har travlt med pakke museerne ned.

- Når man ser billederne af granater og bomber der splintrer syriske beboelsesområder, så er det svært at forestille sig, at Syrien faktisk er hjemsted for menneskehedens første civilisationer. Det var her, at mennesker for 4.500 år siden organiserede sig i de første civiliserede samfund - med bymure, bagerier, bryggerier - embedsmænd og toldere, fortæller Steffen Jensen.

Den lokale museumschef, Maamoun Afdulkarim fra Syriens Fortidsminder og Museer er opskræmt over, hvordan det gik i Iraks hovedstad Bagdad, hvor Nationalmuseet blev plyndret og ødelagt under Iraks borgerkrig:

- Sceneriet i Bagdad var en tragedie for alle lande, for hele menneskeheden. For at beskytte museeter er vores strategier at holde museet tomt, fortæller han.

Krigen i Syrien har allerede ødelagt dele af landets kulturarv - bl.a i Aleppo, hvor den historiske bazar, som er på UNESCOs liste over verdensarv er brændt ned.