Udland

Flystrejke: 70.000 passagerer ramt

Ansatte ved det kriseramte spanske flyselskab Iberia har begyndt en fem dage lang strejke, der kommer til at aflyse hundredvis af flyafgange og påvirke tusindvis af passagerer.

Bagagefolk, piloter, stewarder og stewardesser har nedlagt arbejdet i protest mod Iberias planer om at fyre 3800 ansatte og skære i lønnen.

Den fem dage lange strejke fra mandag til fredag er den første af tre længere perioder i februar og marts, hvor personalet har planlagt at lade arbejdstøjet blive i klædeskabet.

1200 fly kan blive berørt

Iberia har allerede aflyst 415 flyafgange i løbet af ugen, men helt op til 1200 fly fra forskellige selskaber kan blive tvunget til at blive på jorden, da der på grund af strejken mangler arbejdskraft i de spanske lufthavne.

70.000 mennesker bliver påvirket af flystrejken, lyder det fra Iberia. Flere passagerer er allerede blevet omdirigeret til andre afgange, mens andre har fået et tilbud om en ny rejsedag eller at få billet-pengene tilbage.

Iberias økonomi står skidt til - i de første ni måneder af 2012 mistede selskabet 262 millioner euro.

Strejken blandt de ansatte falder sammen med skoleferien i Storbritannien, hvilket er Spaniens største kilde til turister.

Den spanske transportminister, Ana Pastor, opfordrede i sidste uge Iberias ledelse og de utilfredse ansatte til at finde en løsning, da en flystrejke kan skade Spaniens i forvejen hårdt pressede økonomi.

- Vi kan ikke tillade, at Spanien mister mere end 10 millioner euro om dagen, for konsekvenserne af det her kommer til at ramme os alle, lød det fra transportministeren.

Turisme er en af de få sektorer i Spanien, som stadig er i vækst siden den længerevarende recession, som har skubbet arbejdsløsheden i landet op på over 25 procent.