Meteoren var to minutter fra at ramme Danmark

Fredag morgen slog en meteor ned i Rusland med ødelæggende kraft og sårede mere end 500 i det tyndt befolkede område.

Men havde den ramt Jorden bare to minutter senere, ville den have slået ned i København eller Malmö, der ligger på samme breddegrad, vurderer Patrik Norqvist, der er professor i astrofysik ved Umeå Universitet overfor Dagens Nyheter.

- Eftersom Jorden bevæger sig med en hastighed på 30 kilometer per sekund rundt om Solen, så flytter vores planet sig 3000 kilometer på 100 sekunder, altså næsten to minutter, siger han til dn.se.

- Det betyder, at hvis den kolliderede med Jorden bare et minut og 40 sekunder senere, så var den passeret over det sydlige Sverige i stedet for Tjeljabinsk(hvor den slog ned -red.).

Dansk eksper: Rolig nu

Astrofysiker Kristian Pedersen fra DTU Space maner dog til besindighed.

- En lille smule fra eller til betyder alverden til forskel for, hvor den rammer jorden. Den bevæger sig jo med anslået 50.000 kilometer i timen, så selvom to minutter lyder som om, at det var tæt på, så føler jeg ikke i den forstand, at det var tæt på, og at vi slap med skrækken, siger Kristian Pedersen til bt.dk.

Men HVIS den ramte København vurderer han alligevel, at det sandsynligvis ville koste liv.

Det amerikanske rumargentur, NASA, anslår at himmellegemet vejede 7000 tons og var 15 meter i diameter, inden det ramte vores atmosfære. Det er omtrent en tredjedel af asteroiden DA14, der passerede Jorden i går.