Asteroider, meteorer... hvad er forskellen?

Beboerne i Ural-bjergene fik sig en dramatisk oplevelse fredag formiddag, da en meteorregn kvæstede flere hundrede mennesker.

Meteoren sendte en regn af sten ned over Rusland og skabte stor panik, voldsomme rystelser, smadrede vinduer, satte bilalarmer i gang og forårsagede strømafbrydelser over hele regionen.

Den kunne ses på himlen flere hundrede kilometer væk med en hale tyk, hvid røg efter sig, og skabte en trykbølge, som var den, der blandt andet fik ruder i vinduer til at sprænge i tusind stykker. Men hvad er det egentlig, der rammer jorden, når man taler om meteorregn?

Tv2.dk har her forsøgt at give en mindre begrebsafklaring:

Asteroider:

Hele objekter, der kredser om solen,kaldes for Asteroider. De består af sten og jern, og bliver populært kaldet for byggeaffald fra den gang universet blev skabt.

Det er i øvrigt sådan en, der kommer forbi jorden senere i dag.

Meteoroider:

Når en asteroide går i mindre stykker, så kaldes de dele for meteoroider.

Sådanne meteoroider kom i dag meget tæt på Rusland

Meteorer:

Når meteoroider brænder op i atmosfæren, så bliver de kaldt meteorer. Bedre kendt som stjerneskud.

Meteorit:

Hvis en meteor slår ned på jorden, så hedder den sten, der lander,en meteorit.

Det er i øvrigt fredag aften, at Jorden får besøg fra det ydre rum, når en klippeblok af en asteroide bevæger sig forbi kloden med en afstand af blot 27.000 kilometer.

Mini-asteroiden "2012 DA14", som astronomerne har døbt den, anslås at være hele 45 meter i diameter og vejer godt og vel 130.000 ton.

Følg med LIVE her på tv2.dk i aften, hvor vi sender direkte fra NASAs udsendelse fra asteroidens vej forbi Jorden. NASA sender fra klokken 20 dansk tid.