Udland

Hollands kongehus: Utroskab, bestikkelse og gurustyring

I 2008 fik hollænderne et helt uventet og usædvanligt ufiltreret billede af deres kongehus, da dronning Beatrix gav den hollandske historiker, Cees Fasseur, adgang til kongehusets arkiver.

Historikeren skrev en bog, der afslørede utroskab og børn uden for ægteskab, at en kvaksalver havde ustyrlig indflydelse på dronningen og et kongehus, der modtog bestikkelse fra amerikanske våbenfabrikanter.

Skandalen, der rullede i 1940'erne og 1950'erne blev gennem lang tid holdt hemmelig, men da dronning Beatrix forældre, dronning Juliane og prins Bernhard, lod den såkaldte spiritist, Greet Hofmans, komme ind i indercirklerne antog skandalerne omfang, som regeringen ikke kunne sidde overhørig.

Greet Hofmans, der i første omgang lovede, at bringe synet tilbage hos den blinde prinsesse Marijke, der er Beatrix's lillesøster, endte med at tiltage sig større og større indflydelse i Kongehuset.

Dronning Beatrix' mor, Dronning Juliana, der døde i 2004, blev i 1940'erne klar over, at hendes mand, prins Bernhard, så mange andre kvinder uden for ægteskabet. I bogen kom det frem, at hun havde råbt efter sin mand:

- Jeg ved ikke engang, hvor du sover om natten.

Guds forlængede arm

I 1948 overtog Juliana tronen, og i mangel af fortrolighed med sin mand, begyndte hun i stedet at rådføre sig med Hofmans. Hun rådede den nykronede dronning til at føle sig som guds forlængede arm, så skulle hun nok gøre det godt, og supplerede med konkrete anvisninger.

Med Hofmans som rådgiver udviklede dronning Juliana blandt andet nogle meget pacifistiske synspunkter, og i 1956 indkaldte hun til statsråd for at orientere regeringen om sine nye holdninger, der blandt andet indebar at Holland skulle træde ud af NATO.

Midt i den kolde krig, kunne den hollandske regering ikke overhøre den melding. Hofmans blev smidt ud af kongehuset, og prins Bernhard overtog magt fra sin kone. Til en amerikansk journalist fortalte han, at han overvejede at forlade sin kone, men havde fundet ud af, at han stadig elskede hende.

I forlængelse af kongehuskrisen i 1956 nedsatte den hollandske regering en kommission, der skulle gennemgå kongehusets forhold. Rapporten kom aldrig til offentlighedens kendskab, da den blev låst inde straks efter sin færdiggørelse.

Kritisk magasin forbudt

Skandalen eksploderede i sommeren 1956, da det tyske magasin, Der Spiegel, havde en stor opsætning, hvor forholdene i det hollandske kongehus blev minutiøst gennemgået. Ikke mindst dronningens afhængighed af Hofmans blev beskrevet i detaljer.

I Holland blev den pågældende udgave af det tyske magasin simpelthen forbudt, og de hollandske medier undlod at beskæftige sig med sagen selv om forholdene i kongehuset var kendt på redaktionerne.

Hofmans var imidlertid ikke sådan at slippe af med, og hun havde fortsat dronningens fortrolighed. Spiritisten forlangte direkte indflydelse på dronningens embedsførelse.

Det blev for meget for den hollandske modstandsbevægelse, der i årene efter 2. verdenskrig fortsat havde stor indflydelse. Hofmans modtog trusselsbreve og det samme gjorde baronesse van Heeckeren, som var nær veninde med dronningen. Hendes mand modtog ligefrem en håndgranat og en advarsel om likvidering.

Det pres blev så stort, så Hofmans blev presset ud af Kongehuset. Greet Hofmans døde i 1968. Den hollandske forening har anbragt hende som nr. 14 på en liste over de største humbugmagere i det 20. århundrede.

Efter at Hofmans ikke længere var inde i varmen, blev dronning Juliana en ganske folkekær dronning.

Våbenpenge

Men i 1976 ramte skandalen igen kongehuset, da det kom frem, at prins Bernhard havde modtaget 1,1 millioner USD fra den amerikanske flyproducent Lockheed i bestikkelse. Prinsen skulle til gengæld bruge sin position til at påvirke den hollandske regerings valg af jagerfly.

I august 1976 kom en chokerende rapport til offentlighedens kendskab. Her blev prinsens engagement med amerikanerne tydeligt dokumenteret, og han måtte efterfølgende frasige sig sine titler som general og admiral i det hollandske forsvar lige som han måtte frasige sig sine protektorater for blandt andet Verdensnaturfonden. Endelig måtte han ikke længere optræde i uniformer fra det hollandske forsvar, som han ellers elskede at bære ved en hver given lejlighed.

På sin 71 års fødselsdag 30. april 1980 abdicerede dronning Juliana og overgav tronen til dronning Beatrix.