Udland

Hollands dronning abdicerer

Den hollandske dronning Beatrix, har oplyst i en radio- og TV-tale, at hun abdicerer og overlader tronen til sin søn, prins Willem-Alexander.

Det kommer ikke uventet, at dronningen nu træder tilbage. Hollandske eksperter har længe gættet på det, da hun har siddet på tronen i 33 år, og hendes søn kronprins Willem-Alexander er 45 år. I Holland er der i modsætning til i Danmark en tradition for, at de kongelige træder tilbage.

Beatrix er den ældste regerende monark i Hollands historie. Hun er født i 1938 og har været enke siden 2002, hvor hendes mand prins Claus døde.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, har annonceret, at han vil tale umiddelbart efter dronningens henvendelse til nationen.

Dronningens tv-tale er optaget tidligere mandag og vil blev sendt kl. 19.00 på både radio og tv.

Dronning Beatrix fik i 1966 modstanden at mærke, da hun giftede sig med den tyske diplomat Claus von Amsberg.

Ægteskabet udløste voldsomme folkelige protester i Holland på grund af hans opvækst i Tyskland, tidligere medlemskab af Hitlerjugend og militærtjeneste under Anden Verdenskrig.

Problemerne på grund af hendes valg af ægtemand stilnede dog af i løbet af årene, og da hun blev dronning i 1980, gik hun lige så stille hen og blev ganske populær i befolkningen.

Hendes juletaler er ligesom dronning Margrethes nytårstaler blevet et helt begreb i sig selv, og hun er kendt for at tage fat i temaer, som grænser til det politiske.

I februar 2012 oplevede hun en mors værste mareridt, da hendes næstældste søn, prins Johan Friso, blev ramt af en lavine under en skiferie og endte i koma - en tilstand han stadig befinder sig i og muligvis aldrig vågner op fra.

Danmarks dronning Margrethe og dronning Beatrix er fjerne slægtninge, da dronning Beatrix er barnebarn af dronning Margrethes tipoldeforældre.