Udland

Tyk smog i Kina: Statsmedier forlanger grønnere miljø

Myndighederne i Beijing beskyldes for inkompetence, fordi de affærdiger problem med luftforurening.

De seneste dages voldsomme luftforurening i Beijing og andre store byer i Kina har medført en uhørt skarp kritik af myndighederne i Folkets Dagblad, der normalt udtrykker det kommunistiske partis holdninger.

Avisen knytter forureningen til landets enorme økonomiske vækst. Landet bør overvej et opgør med devisen "først forurener vi, og så rydder vi op", hedder det blandt andet.

Et tæt lag af smog har skabt store sundhedsproblemer hos befolkningen i millionbyen de seneste dage. Beijings hospitaler er fyldt med patienter, der har problemer med vejtrækningen på grund af forureningen.

"Nok er nok", har været grundtonen på lederplads i Folkets Dagblad de seneste dage. Der spørges også om, hvorvidt den "utrolige" økonomiske vækst sker på bekostning af miljøet.

- Et smukt Kina begynder med sund vejrtrækning, skriver avisen.

Den finder tiden inde til at fravige den hidtidige kurs, hvor der først tages hånd om forurening, efter den har fundet sted.

Folkets Dagblad anklager også myndighederne i Beijing for inkompetence og ligegyldighed, fordi de anser luftforurening som "irrelevant".

- Myndighedernes reaktion på problemet tager i endnu højere grad end forureningen pusten fra folk, skriver ungdomsudgaven af Folkets Dagblad.

- Enhver, der betragter myndighedernes reaktion, ser ingen fremskridt, ingen erfaring, ingen hjælp og intet beredskab, fortsætter avisen.

Der er tale om helt nye toner fra statsmedierne sammenlignet med sidste år, da de nedtonede problemer med luftforurening.

USA blev samtidig kritiseret for utidigt at blande sig i interne forhold, efter den amerikanske ambassade i Beijing havde målt forureningen.

Men de seneste dages tunge tæppe af mørk smog over Beijing, blandet med lugten af kul, samt de mange hospitalsindlæggelser har gjort det umuligt at ignorere den tiltagende miljøkrise.

- Den voldsomme smog er et spejl af Kina. Og det skulle være moderniseringen af Kina, spørger avisen Huanqui Shibao.

Xinhua, det statslige nyhedsbureau, opfordrer også til øget fokus på miljøet.

- Et land med en brun himmel og skadelig luft er tydeligvis ikke smukt, konstaterer Xinhua.

/ritzau/