Kræver børnepenge fra sæddonor

En mand fra Kansas, USA, kan nu ende med at betale dyrt for at donere sæd, skriver CNN.

I 2009 så William Marotta en annonce, hvor et lesbisk par fra lokalområdet søgte donorsæd - og han indvilligede i gratis at levere tre portioner sæd til kvinderne. Den ene fødte en datter.

- Jeg donerede genetisk materiale, og det var alt, hvad det var for mig, fortæller manden.

De to lesbiske kvinder gik fra hinanden - og da en af kvinderne måtte stoppe med at arbejde på grund af sygdom, henvendte hun sig til det offentlige for at få hjælp, fortæller Marotta.

Herefter kontaktede staten ham, i forbindelse med at han skulle betale børnebidrag.

Og det selv om William Marotta havde underskrevet en aftale om, at han ikke ville påtage sig noget økonomisk ansvar for barnet, fortæller manden fra Kansas.

Ingen læge deltog

Ifølge myndigheder i Kansas er aftalerne ugyldige, fordi det ikke var en læge, der udførte inseminationen - hvilket Marotta fortæller er nyt for ham.

- Jeg vidste ikke, at der ikke var en læge involveret, siger han.

Hans advokat, Ben Swinnen, anklager Kansas - hvor ægteskab mellem folk af samme køn ikke er lovligt - for at være politisk motiveret.

Staten kræver 6000 dollars - eller knap 35.000 danske kroner - fra William Marotta.

Har mødt det 3-årige barn

Marotta fortæller, at han har mødt barnet - som nu er tre år gammelt - en enkelt gang, da han og hans kone tilfældigt mødte en af pigens mødre.

Han ønsker ikke at skulle optræde som far, men ifølge lovene i Kansas er det netop, hvad han er.

Da det ikke er en læge, som har foretaget inseminationen, kan Marotta ikke dokumentere, at han er sæddonor og ikke pigens mors elsker, lyder forklaringen.

- Hvis du planlægger at donere sæd i Kansas, så gør det gennem en læge, lyder rådet nu fra William Marotta.