Udland

Kræver våbenlov strammet

Fredagens massedrab på 20 børn og seks voksne på en skole i Connecticut har fået debatten om USA's omdiskuterede våbenlov til at blusse op på ny.

Barack Obama har i løbet af sit præsidentembede været varsom med at gennemføre nye restriktioner på våbenområdet - blandt andet af frygt for at miste vælgere og på grund af massivt pres fra den amerikanske interesseorganisation Nation Rifle Association.

Efter skoleskyderiet fredag gik en tydelig berørt Obama på talerstolen i Washington og sagde, at der må gøres noget "for at forhindre flere tragedier". Men New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, kræver mere end bare tomme ord fra præsidenten.

Mangler lederskab

"Vi har hørt alt retorikken før. Men vi har endnu ikke set lederskab - ikke fra Det Hvide Hus og ikke fra Kongressen."

"Det må stoppe i dag," siger Michael Bloomberg, som også er leder af en koalition af 600 borgmestre i USA, som arbejder for en skærpet våbenlovgivning.

Selv om Obama står over et republikansk-ledet Repræsentanternes Hus, som kan blokere for nye våbenreformer, så må præsidenten ikke være bange for at præsentere en ny og strammere våbenlov for Kongressen," siger Bloomberg.

Samlede sig foran præsidentbolig

I løbet af fredagen samlede omkring 200 mennesker sig foran Det Hvide Hus for at protestere mod amerikanernes lette adgang til våben. Blandt andet Anna Oman fra Maryland, som var sammen med sin femårige søn.

"I dag (fredag, red.) var som 11. september for mig. Jeg var nødt til at gøre noget," siger hun.

Flere i menneskemængden havde medbragt skilte, hvor der stod "Alt for mange våben" og "Nedrust".

På trods af flere skudepisoder de senere år har Obama ikke strammet våbenreglerne - blandt andet det mislykkede mordforsøg på demokraten Gabrielle Giffords i Arizona i januar 2011 og biografmassakren i Colorado i sommer, hvor 12 mennesker blev dræbt.