Udland

Skoleskyderi kan være historiens værste

Dagens skoleskyderi på Sandy Hook School i Newtown i Connecticut kan være på vej til at blive det værste skoleskyderi nogensinde. Det oplyser en kilde hos det lokale politi til Newtown-avisen, Hartford Courant.

Det nuværende dødstal er på 27 personer, heraf 14 børn, men politiet har endnu ikke det fulde overblik over det voldsomme skoleskyderi, der allerede er et af de mest drabelige i historien.

Det værste af slagsen på nuværende tidspunkt fandt sted den 16. april 2007 på Virginia Tech i den amerikanske by Blacksburg. Her dræbte Seung-Hui Cho 32 personer, inden han tog sit eget liv og blev nummer 33.

Den næst værste i USA fandt sted tilbage i 1966. Her skød Charles Whitman den 1. august 16 personer på the University of Texas-Austin. Skyderiet stod på non-stop I 96 minutter, før han blev skudt af politiet.

Det tredje værste i USA er formentlig det mest kendte og fandt sted på Columbine High School. Her gik de to venner Eric Harris og Dylan Klebold amok og dræbte 12 elever og en lærer, inden de tog deres eget liv.

Her er en liste over nyere tids værste skoleskyderier:

* April 2012: Syv mennesker meldes dræbt, efter at en mand har skudt omkring sig på et kristent universitet i Oakland, Californien. Den formodede gerningsmand anholdes kort efter.

* April 2011: En 24-årig tidligere elev på Tasso da Silveira-skolen i Rio de Janeiro skyder og dræber 10 piger og 2 drenge i 12 til 14 års alderen, før han tager sit eget liv efter at være blevet ramt af skud fra en politimand.

* Marts 2009: En 17-årig tidligere elev på Albertville-realskolen i sydtyske Winnenden skyder omkring sig på skolen og siden også under flugten fra politiet, inden han begår selvmord i byen Wendlingen. 15 mennesker bliver dræbt og 11 andre såret.

* September 2008: En 22-årig studerende skyder og dræber 10 mennesker på en erhvervsskole i den lille finske by Kauhajoki, før han begår selvmord. Gerningsmanden er mobbeoffer og inspireret af en massakre på en anden finsk skole året før.

* Februar 2008: Fem bliver dræbt af en 27-årig tidligere studerende på Northern Illinois University nær Chicago, inden han skyder sig selv. Samme måned skyder en sygeplejerskestuderende to af sine medstuderende på Louisiana Technical College i Baton Rouge, inden hun begår selvmord.

* November 2007: På en skole i Jokela i det sydlige Finland går en 18-årig elev amok med et skydevåben og dræber otte personer, inden han skyder sig selv. Han har forinden varslet massakren i en video på YouTube.

* April 2007: En svært bevæbnet studerende dræber 32 personer og sårer 15 andre på et teknisk universitet i delstaten Virginia i USA. Der er tale om det værste massedrab på et universitet i USA. Den 23-årige drabsmand viste gennem længere tid tegn på, at han havde psykiske problemer.

* Marts 2005: En 16-årig dreng skyder fem elever, en lærer og en sikkerhedsvagt på en skole i Minnesota i USA. Han dræber også sin bedstefar og dennes bekendte.

* April 2002: En bevæbnet gymnasieelev åbner ild på Gutenberg-gymnasiet i Erfurt i den østtyske delstat Thüringen og dræber 17 mennesker og sig selv ved den første skolemassakre i Tyskland.

* April 1999: To unge mænd dræber 12 medstuderende og en lærer på Columbine High School i Littleton i Colorado i USA, inden de begår selvmord. Der er lavet flere film om Columbine-massakren, bl.a. Michael Moores "Bowling for Colombine".

Kilder: Ritzau, Reuters, dpa, BBC, Wikipedia og CNN