Udland

30.000 mænd er klar til krig

Israel gør sig nu klar til en landkrig.

Regeringen i den mellemøstlige stat har givet grønt lys til, at landet kan indkalde 30.000 mænd fra reserven.

Advarslen fra Israel til de militante i Gaza er ikke til at tage fejl af:

Stop bombardementerne, eller Israel slår endnu hårdere til.

Storbyen Tel Aviv blev torsdag for første gang i 22 år mål for raketangreb. Først på aftenen lød luftalarmen, da flere bomber var slået ned ikke langt fra storbyen.

Tv-billeder viste paniske beboere, der kastede sig på jorden på gaderne og lagde hænderne over hovedet.

Ikke siden Saddam Husseins irakiske styrker affyrede Scud-raketter mod Tel Aviv i 1991, har byen med 228.000 indbyggere været under beskydning.

Luftkrigen mellem Israel og den palæstinensiske enklave, Gazastriben, begyndte onsdag. Siden da har israelske raketter dræbt 19 og sårede adskillige ifølge den militante palæstinensiske Hamas-bevægelse.

11 mistede livet torsdag - heriblandt to børn og en lærer på en FN-styret skole, siger hospitalskilder. I Israel blev tre mennesker dræbt samme dag.

Luftangrebene fra israelske fly fortsætter fredag morgen, hvor øjenvidner rapporterer om bombardementer i Gaza By.

Egyptens premierminister, Hisham Kandil, har overraskende meldt ud, at han vil besøge Gaza i løbet af fredagen, selvom USA har opfordret ham til i stedet at bruge sin indflydelse i Mellemøsten til at bremse konflikten.

Men Hamas står fast: De udelukker en våbenhvile, selvom Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, advarer om, at landet vil udvide sin luftangreb "betragteligt".

- I de sidste 24 timer har Israel gjort det klart, at vi ikke tolererer raket- og missilangreb på vores folk. Jeg håber, at Hamas og de andre terrororganisationer i Gaza har forstået beskeden, sagde Netanyahu torsdag efter bombardementerne nær Tel Aviv.

- Hvis ikke, så er Israel klar til at gøre, hvad end der skal til for at forsvare vores folk, lød det fra premierministeren.

Israel indledte onsdag sin største militære offensiv mod Gaza i knap fire år. Blandt andet blev Hamas' militærleder dræbt af et missil, da han sad i sin bil. Ifølge den israelske hær har landet indtil nu ramt flere hundrede mål i den palæstinensiske enklave.

Den politiske leder i Hamas, Ismail Haniyeh, fordømmer bølgen af israelske luftangreb, som han kalder "et glubsk overfald" på palæstinensernes territorium.

- Vi står urokkeligt fast her i Gaza, siger han ifølge BBC.

/ritzau/AFP