Udland

Atomforhandlinger aflyst - vil Israel angribe?

Finland hovedstad, Helsinki, skulle, mod slutningen af året, have lagt rammer til atom forhandlinger mellem USA, Israel og landets arabiske naboer. Iran havde lovet at møde op og diskutere landets omstridte atomprogram. Men ifølge nyhedsbureauet er forhandlingerne aflyst. Årsagen er, at spændingerne mellem parterne er for høje.

Mødet, der har været aftalt siden 2010, har hele tiden været på gyngende grund. Men kilder i diplomatiet siger til AP, at aflysningen er en optrapning af konflikten.

I Israel har der længe været en stærk lobby, som argumenterer for at angribe Iran fra luften, og på den både bremse landets atomprogram. På samme måde som Israel i 1981 blæste Saddam Husseins nukleare ambitioner i luften, da et luftangreb satte en stopper for byggeriet af et atomkraftværk i Irak.

USA har indtil nu ikke været indstillet på at angribe Iran militært, og har også formået at tale Israel fra at forsøge sig på egen hånd.