Udland

Erasmus-studerende mangler 670 mio.

Danske Erasmus-studerende risikerer sammen med deres udenlandske medstuderende at komme i klemme, fordi EU er løbet tør for penge til at fortsætte uddannelsesprogrammet.

Erasmus-programmet, der gør det lettere for studerende at tage en del af deres videregående uddannelse i udlandet, mangler cirka 670 millioner kroner i år. Men dem vil EU's 27 medlemslande ikke betale.

EU-Kommissionen har gentagne gange forsøgt at tale medlemslandene til fornuft, og torsdag følger EU-Parlamentet op på kritikken.

Morten Løkkegaard (V), der er næstformand i parlamentets kulturudvalg, som Erasmus-programmet hører ind under, kalder det uacceptabelt, at man kan blive tvunget til at reducere i antallet af Erasmus-studiepladser.

- Jeg vil gerne advare meget kraftigt imod, at danske Erasmus-studerende bliver taget som gidsel i noget, der tydeligvis er et løbende taktisk spil mellem institutionerne om, hvor budget-aben skal sidde, siger Morten Løkkegaard.

Ud over at de fleste af hans kolleger i parlamentet er enige i kritikken, bliver Løkkegaard også bakket op af kommissionsformand Manuel José Barroso, der i en pressemeddelelse understreger, at medlemslandene løber fra deres løfter, hvis de ikke betaler.

- Det her handler ikke om, at kommissionen spørger efter flere penge. Det handler derimod om, at medlemslandene skal ære de forpligtelser, de har indgået, siger Barroso.

Hvis medlemslandene ikke tager sig sammen og betaler det, de har lovet, går det ud over hele EU's ry, advarer Morten Løkkegaard.

- Når vi andre som borgere skal betale vores regninger, så skal medlemslandene selvfølgelig også, siger han og tilføjer:

- Vi risikerer at udhule EU-borgerens tillid til, at vi holder, hvad vi lover ved år efter år at betale gamle regninger med de kommende års budget.

/ritzau/