Udland

Pussy-aktivister fængslet langt fra Moskva

To Pussy Riot-medlemmer skal afsone deres domme på to års fængsel mange hundrede kilometer fra Moskva.

De to fængslede medlemmer af den russiske punkgruppe Pussy Riot er blevet flyttet til fængsler langt fra Moskva for at afsone deres straf.

22-årige Nadezjda Tolokonnikova og 24-årige Maria Aljokhina blev begge for nylig idømt to års fængsel for en protesthappening i en katedral i Moskva.

Kvinderne afbrød i februar en gudstjeneste i Moskvas Frelserkirke, hvor de fremsagde en såkaldt punkbøn til Jomfru Maria, som de bad befri Rusland for Vladimir Putin.

Et tredje medlem af gruppen, Jekaterina Samutsevitsj, blev løsladt i forbindelse med appelsagen i oktober og er i dag på fri fod.

Alle tre kvinder har under appelsagen forsvaret sig med, at deres aktion var politisk og ikke religiøs.

De fængslede aktivister er begge mødre til mindre børn, og deres familier må nu rejse langt for at besøge kvinderne, siger deres advokat, Mark Feygin.

Han fortæller, at Nadezjda Tolokonnikova er overført til et fængsel i delrepublikken Mordovia, der ligger ca. 440 kilometer øst for Moskva, mens Maria Aljokhina afsoner i området Perm ved foden af Uralbjergene ca. 1150 kilometer væk.

Fængslerne og fangelejrene i disse dele af Rusland er angiveligt berygtet for deres hårde vilkår.

Ifølge forsvareren Violetta Volkova blev kvinderne flyttet fra den russiske hovedstad lørdag.

Pussy Riot-medlemmerne blev for nylig nomineret til den fornemme Sakharov-pris. Prisen uddeles hvert år af EU-Parlamentet til personer, der har ydet et afgørende bidrag til kampen for menneskerettigheder i deres hjemland.

/ritzau/dpa