Udland

Våbenlobbyen vil have Romney som præsident

Den magtfulde organisation for amerikanske våbentilhængere har kastet deres lod i Republikanerens skål.

En af USA's mest magtfulde pressionsgrupper giver nu sin opbakning til Mitt Romney i kampen om præsidentposten.

The National Rifle Association (NRA), der kæmper for amerikanernes ret til at eje og bære geværer, rifler og andre skydevåben, gav torsdag deres officielle opbakning til den republikanske præsidentkandidat.

Det fortæller Romney selv i en pressemeddelelse, og han kvitterer for støtten ved at slå fast, at han vil gøre alt i sin magt som præsident for at beskytte lovlydige amerikaneres grundlovssikrede mulighed for at eje et skydevåben, hvis de ønsker.

Romneys vicepræsidentkandidat, senator Paul Ryan, er ikke overraskende helt enig:

- Ikke alene er det sådan, at millioner af amerikanere ejer skydevåben, men fritidsjægere og fritidsbrug af våben bidrager med milliarder til vores økonomi hvert år og støtter tusindvis af job, siger Ryan, som selv er jæger.

NRA, som typisk støtter konservative kandidater i præsidentkapløbene, er med sine fire millioner medlemmer en af de mest indflydelsesrige organisationer i USA og en magtfaktor i Washington.

National Rifle Organisation er kendt for at stritte mod stramninger af våbenlovgivningen og modarbejder blandt andet justitsminister Eric Holder, som vil have skærpet registreringen af våbnene i USA.

Mere kontrol med landets mange våben er et tilbagevendende debatemne, som ofte dukker op på dagsordenen i forbindelse med skyderier, hvor mange uskyldige mennesker bliver dræbt.

For eksempel efter sommerens skudmassakre i en biograf i Colorado.

Ifølge USA's forfatning har alle amerikanere lov til at bære skydevåben, men delstaterne har dog meget forskellige restriktioner.

/ritzau/dpa