Udland

Netanyahu tordner mod Iran i FN

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger torsdag, at den eneste måde, man kan forhindre Iran i at anskaffe sig atomvåben på, er ved at trække en klar rød linje for at standse landets atomprogram.

"Her i 12. time er der kun en måde fredeligt at forhindre Iran i at få atombomber på, og det er ved at trække en tydelig rød steg i forhold til landets atomprogram," siger Netanyahu i sin tale på FN's Generalforsamling i New York.

"Røde streger afstedkommer ikke krig, røde streger forhindrer krig, tilføjer han og hævder, at et ultimatum vil få præstestyret i Teheran til at trække sig tilbage og opgive dets forehavende."

"Iran er 70 procent i mål med berige uran til brug i en atombombe, og landet skal stoppes, inden det når 90 procent," påpeger Netanyahu over for FN's Generalforsamling.

Den israelske premierminister fortsætter med at sige, at han er helt sikker på, at Israel og USA kunne udstikke en vej for, hvordan man kan forhindre Iran i at erhverve sig atomvåben.

"Israel har drøftelser med USA om spørgsmålet, og jeg er overbevist om, at vi finder en fælles vej," siger han.

Israel har tidligere advaret om, at en mulighed var at indlede et militært angreb for at bremse Iran i at nå en vis tærskel, og den israelske regering har opfordret det internationale samfund til at tvinge landet til at opgive dets atomprogram.

Netanyahu opremser i sin tale en lang liste af "terrorangreb", som han hævder, at Iran har stået bag og advarer "med tanke på denne liste over iranske aggressioner uden atomvåben, hvordan vil så ikke situationen være med atomvåben?"

I sin tale til FN's Generalforsamling lovede USA's præsident, Barack Obama, tidligere på ugen, at han vil forhindre Iran i at få bomben, men hans regering har gentagne gange afvist at indføre en rød linje.

Iran nægter at være i gang med at fremstille atomvåben. Landets forklaring er, at dets atomprogram udelukkende sigter på at producere energi.