Udland

Iran raser over Canadas beslutning

Iran ser alt andet end mildt på Canadas beslutning om at afbryde de diplomatiske forbindelser med landet.

Udenrigsministeriet i hovedstaden Tehe-ran beskylder den canadiske regering for at være ekstremistisk og "under indflydelse af det zionistiske regi-me". En vending, som Iran ofte anven-der i omtalen af dødsfjenden Israel.

Canada lukkede fredag sin ambassade i Teheran og beordrede Irans diplomater udvist - og beskyldte samtidigt Iran for at være den største trussel mod verdensfreden.

"Canadas regering er ekstremistisk"

Det iranske udenrigsministerium svarer igen gennem en udtalelse fra talsmand Ramin Mehmanparast, der viderebringes af det nationale nyhedsbureau ISNA.

"Canadas nuværende regering er en ekstremistisk regering (...) under påvirkning af det zionistiske regime, som tager forholdsregler for at lægge pres på det iranske folk og skabe problemer for vores borgere (i andre lande, red)," siger talsmanden.

Ramin Mehmanparast tilføjer, at Iran vil komme med "et passende svar" på Canadas beslutning. Hans udtalelser ledsages i stærke vendinger af Teherans opbakning til Syriens præsident Bashar al-Assads regime og fordømmelse af Israel.

Bekymring om atomvåben

Forholdet mellem Israel og Iran er for tiden særligt anspændt. De seneste uger har der i Israel været øget debat om et muligt angreb på de iranske atomanlæg.

Vesten og Israel er bekymrede for, om Iran er i gang med at udvikle atomvåben. Iran fastholder, at dets omstridte atomprogram udelukkende tjener fredelige formål.

Canadas udenrigsminister, John Baird, begrunder beslutningen om at kappe de diplomatiske bånd med, at Iran udgør en risiko for verdensfreden.

"Vi anser regeringen i Iran for at være den største trussel i verden mod global fred og sikkerhed," siger han.

Der bor omkring 400.000 iranere i Canada.