Udland

Mystisk pakke åbnet efter 100 år

Cirka en millioner af mennesker i hele verden fulgte med direkte over internettet, da en formodet 100 år gammel pakke i dag blev åbnet på Guldbrandsdal Museum i Norge, hvor den har været opbevaret i en glasmontre.

Pakken blev afleveret til Sel Kommune for cirka 100 år siden af en tidligere borgmester, Johan Nygaard, som stillede den betingelse, at pakken først måtte åbnes i år 2012.

Ingen anede, hvad der kunne være i den grå og tre kilo tunge og forseglede pakke, hvorpå der står "Kan åbnes i 2012".

Private breve

Hos kommunen håbede man, at den indeholdt noget værdifuldt, som for eksempel gamle olieaktier, men da den endelig blev åbnet, viste det sig, at indholdet ikke var særligt spektakulært.

Det mest interessante var et antal private breve fra personer, der var udvandret til USA, skriver norske medier.

Derudover indeholdt pakken en del regnskabsnotater, bilag, kvitteringer og en protokol over personer fra USA, som havde bidraget til at opføre et mindesmærke.

Protokollen, som var fra 1908, var det ældste, som var i pakken.

En avis dateret 18. august 1914 vidner dog om, at pakken ikke kan være afleveret i 1912, som man ellers har antaget.

Vandt slag i 1612

Hvorfor pakken skulle ligge uåbnet så mange år, er der umiddelbart ingen svar på, men det er nærliggende at tro, at Johan Nygaard blot havde overvurderet den historiske betydning af indholdet, mener Kjell Voldheim fra Guldbrandsdal.

At pakken først måtte åbnes i 2012 kan hænge sammen med, at Norge i 1612 vandt et stort slag i det område mod en skotsk hær, som Sverige havde købt til at deltage i krigen mod Norge og Danmark.

Johan Nygaard var i 1912 en central person i fejringen af 300-års-dagen for slaget.

Hele indholdet skal nu undersøges nærmere af historiker, og der er utvivlsomt ting, som i det mindste har lokalhistorisk betydning, mener Kjell Voldheim fra Guldbrandsdal.