Udland

Palæstinensere raser over Romney

Den amerikanske republikanske præsidentkandidat Mitt Romneys hyldest til Jerusalem som hovedstad i Israel er "skadelig" for USA's interesser i Mellemøsten, siger en højtstående palæstinensisk embedsmand søndag.

"Romneys udtalelser er skadelige for amerikanske interesser i vores region, og de er skadelige for fred, sikkerhed og stabilitet," siger den palæstinensiske forhandler Saeb Erakat.

"Selv hvis denne udtalelse er beregnet på den amerikanske valgkamp, så er den uacceptabel," tilføjer han.

Jerusalem hyldet

Under en tale i Jerusalem søndag hyldede Romney Jerusalem som Israels hovedstad i en tilsyneladende støtte af den jødiske stats holdning, der aldrig er blevet anerkendt af det internationale samfund.

"Det er en dybt bevægende oplevelse at være i Jerusalem, Israels hovedstad, sagde præsident Barack Obamas udfordrer, der holdt sin tale på et tag med udsigt over Jerusalems gamle by. Her fremhævede han en række udenrigspolitiske synspunkter."

"Østjerusalem er besat, og ifølge en to-stats-løsning, som støttes af hele verden, heriblandt USA og størstedelen af det israelske folk, så er Østjerusalem den palæstinensiske hovedstad og Vestjerusalem Israels hovedstad," siger Erakat.

"Det er ikke muligt at forestille sig en to-stats-løsning uden Østjerusalem som hovedstad i Palæstina," understreger han.

Israel, som under seksdageskrigen i 1967 erobrede en stor del af den østlige arabiske sektor og siden annekterede den, kræver begge halvdele af byen som dets "evige og udelte" hovedstad.

Men palæstinenserne vil have den østlige sektor som hovedstad i deres lovede stat, og de modsætter sig voldsomt ethvert israelsk forsøg på suverænitetsudvidelse.

Størstedelen af det internationale samfund, herunder USA, anerkender på grund af den verserende konflikt ikke formelt Jerusalem som Israels hovedstad og vil have spørgsmålet løst gennem endelige statusforhandlinger.