Udland

Superrige skjuler 128.000.000.000.000 kroner

Nogle af verdens allerrigeste har tilsammen svimlende beløb placeret i lande, hvor de er uden for skattemyndighedernes rækkevidde.

Mindst 128 billioner kroner - det samme som 128.000 milliarder kroner eller i tal: 128.000.000.000.000 kroner - gemmes af vejen i skattely, viser en ny britisk undersøgelse.

Beløbet svarer til USA's og Japans samlede BNP, skriver den britiske avis The Observer.

Det er James Henry, en tidligere økonom ved konsulentfirmaet McKinsey, der har udarbejdet rapporten på baggrund af tal fra Den Internationale Betalingsbank (BIS), Den Internationale Valutafond (IMF), Verdensbanken og en række nationale banker.

Tallet kan være højere

Han siger, at det store beløb, der er gemt af vejen i skattely, er en konservativ vurdering, og at tallet kan være så højt som 195 billioner kroner.

Han har udelukkende fokuseret på pengebeløb, der er indsat i banker og på investeringskonti, og har derfor ikke medregnet værdier som eksempelvis ejendomme og lystbåde, skriver BBC.

"De tabte skatteindtægter, som fremgår af vores vurderinger, er enorme. De er store nok til at gøre en betydelig forskel i mange landes finanser," siger James Henry til BBC.

Skatten kunne være højere end udviklingsbistanden

The Observer har regnet på, at hvis de 128 billioner kroner giver et årligt afkast på tre procent til deres ejere, og de enkelte landes skattemyndigheder kunne beskatte den fortjeneste med 30 procent, ville det give en indtægt på 1157 milliarder kroner.

Det er mere, end de rige lande årligt bruger på hjælp til udviklingslandene, skriver avisen.

Skatteekspert og regeringsrådgiver John Whiting udtrykker derimod skepsis over for, om det samlede beløb, der er skjult i skattely, virkelig er så højt.

"Jeg kan ikke modbevise tallene, men de virker svimlende," siger han til BBC.

Han peger på, at blandt andet de amerikanske, britiske og tyske skattemyndigheder gør en del for at opspore de formuer, der er skjult.

Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes opgør hvert år en liste over verdens rigeste personer. Det må her understreges, at det ikke vides om nogen af navnene herunder hører til dem, der har gemt penge af vejen, men listen viser, hvem der er verdens allerrigeste mennesker.

Mexikaner er verdens rigeste mand

1. Carlos Slim Helu, Mexico, Telecom, 69 milliarder dollar.

2. Bill Gates, USA, Microsoft, 61 milliarder dollar.

3. Warren Buffett, USA, Berkshire Hathaway, 44 milliarder dollar.

4. Bernard Arnault, Frankrig, LVHM, 41 milliarder dollar.

5. Amancio Ortega, Spanien, Zara, 37,5 milliarder dollar.

6. Larry Ellison, USA, Oracle, 36 milliarder dollar.

7. Eike Batista, Brasilien, minedrift og olie, 30 milliarder dollar.

8. Stefan Persson, Sverige, H&M, 24,5 milliarder dollar.

9. Li Ka-shing, Hongkong, diverse, 25,5 milliarder dollar.

10. Karl Albrecht, Tyskland, Aldi, 25,4 milliarder dollar.

Danskerne Kjeld Kirk Kristiansen (Lego), Lars Larsen (Jysk) og Niels Peter Louis-Hansen (Coloplast) er også kommet med på listen, hvor de er placeret som henholdsvis nummer 166, 304 og 854.

De tre danskeres formuer er opgivet til henholdsvis 6, 3,6 og 1,5 milliarder dollar.