Udland

Oprørere indtager ny grænsepost

Syriske oprørere har indtaget den anden af i alt tre store grænseovergange til nabolandet Irak, oplyser irakiske myndigheder.

I forvejen har oprørerne bevaret kontrollen med grænseovergangen Albu Kamal, selv om præsident Bashar al-Assads styrker har bombarderet den siden torsdag, hvor oprørerne overtog den.

Her til aften hejste oprørerne så deres flag i vejret over grænseovergangen Yaribiyah og rev billeder af præsident Assad i stykker.

Lukkede grænsen

De irakiske grænsevagter lukkede deres side af grænsen, da myndighederne fik at vide, at den nu kontrolleres af oprørere på den syriske side, siger guvernør Atheel al-Nujaifi i den irakiske Nineveh-provins.

Han oplyser, at overtagelsen betyder, at kun irakiske statsborgere vil få lov at krydse grænsen og komme ind i Irak.

"Vi ved ikke så meget om den part, vi har med at gøre, og indtil da vil vi vente og se. Vi vil kun give irakere tilladelse til at krydse grænsen fra Syrien til Irak," siger guvernøren.

Syriske familier afvises

Ved en anden grænseovergang, al-Waleed, som ligger i den sydlige ende af grænsen, forsøgte omkring 150 syriske familier at rejse ind i Irak, men blev afvist, oplyser Ziad al-Rawi, der er kaptajn i det irakiske grænsepoliti.

Iraks viceindenrigsminister Adnan al-Assadi bekræfter, at grænseovergangene Albu Kamal og Yaribiyah er på oprørernes hænder.

Den irakiske viceindenrigsminister, Adnan ak-Assadi, fortalte, efter at oprørene i løbet af ugen havde indtaget grænseposterne, at irakiske officerer har været vidne til lemlæstelser og henrettelser begået af Syriens Frie Hær. Ved en grænsepost fik en syrisk oberstløjtnant skåret sine arme og ben af.

"Derefter henrettede de 22 soldater for øjnene af irakiske soldater," berettede han.

Hans vurdering var, at Syriens hær koncentrerer sig om forsvaret af hovedstaden Damaskus, hvor Syriens præsident Bashar al-Assads regime er begyndt at bruge kampvogne mod distrikter, hvor der er tegn på opstand.